Zuid-Koreaanse ‘Marc Van Ranst’: ‘Mondmaskers werken wel’

Het dragen van een mondmasker vermindert de kans op een besmetting van het coronavirus. Dat beweert Kim Woo-joo, een Zuid-Koreaanse Professor in infectieziektes. De man wordt aanzien als ‘de Marc Van Ranst uit Zuid-Korea’ en staat tijdens de coronacrisis ook zijn land te woord.

In een interview met Asian Boss, een YouTube-kanaal die de actualiteit volgt, beantwoordt Professor Kim Woo-Joo allerlei vragen over de huidige crisis. Onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt de mensen aan om geen maskers te dragen en daar gaat de professor niet mee akkoord. Hij vindt het vreemd dat de mensen in Europa en de Verenigde Staten geen maskers dragen. In het interview vat hij het wat luchtig samen: ‘Waarom zouden dokters in ziekenhuizen anders maskers dragen?’ Daarbij verwijst hij ook nog eens naar zijn eerdere ervaringen bij het uitbreken van SARS en MERS.

De professor denkt dat de Wereldgezondheidsorganisatie volgende richtlijnen meegeeft omdat er anders een stormloop zal optreden. Het zijn nog altijd de medische professionals die de maskers het meeste nodig hebben. Wanneer zij een tekort aan maskers hebben, kunnen ze geen patiënten meer verzorgen. Maar volgens Kim Woo-joo helpt het dragen van een masker dus wel effectief.

Professor Kim Woo-joo

Kim Woo-joo wordt aanzien als een prominent expert in zijn vakgebied. Hij is dan ook meer dan 30 jaar actief in het werkveld. Het is ook niet de eerste grote uitbraak die hij probeert te bestrijden. Hij behandelde onder meer tuberculose, aids, mazelen, SARS in 2013, de varkensgriep in 2009, Ebola in 2014 en ook de MERS-uitbraak in 2015. De Covid-19 pandemie is blijkbaar wel de meest uitdagende.

Zuid-Korea staat er wel goed voor gezien de omstandigheden, het land heeft zeer lage sterftecijfers. Professor Kim Woo-joo staat zijn land te woord op nationale televisie tijdens deze crisis en probeert, net als de experten hier, de juiste richtlijnen mee te geven. Hieronder het volledige interview.

Meer