De Zuid-Koreaanse crypto-braindrain: topambtenaren gaan massaal aan de slag bij blockchainbedrijven

Financiële regelgevers en politieagenten verlaten hun openbare ambt om in de wereld van gedecentraliseerde cryptobeurzen te stappen. Waarom?

Zuid-Koreaanse politici willen dat ambtenaren stoppen met hun job om te ruilen voor beter betaalde banen bij cryptobedrijven. Die ondernemingen lokken ambtenaren met een riant loon om hen legaal bij te staan. De cryptobedrijven willen namelijk hun compliance met de Zuid-Koreaanse staat opvoeren.

Een groot aantal financiële regelgevers en politieagenten hebben de laatste weken hun baan in de publieke sector ingeruild voor een topjob bij een cryptobedrijf, weet The Financial Times. Zelfs een functionaris van de Financial Services Commission, de beurswaakhond van Zuid-Korea, zou zich onlangs hebben aangesloten bij Bithumb, een van de grootste cryptobeurzen van het land.

“Net alsof je een vis voor een kat legt”

Zuid-Korea kent een wet die het hooggeplaatste functionarissen verbiedt om een privésector te betreden die gerelateerd is aan de openbare ambt die ze daarvoor uitoefenden. Dat is niet het geval voor lagere ambtenaren. Roh Woong-rae, een lid van de van Democratische Partij van Zuid-Korea, wil dat de wet wordt uitgebreid naar alle ambtenaren.

“Het is net alsof je vis voor een kat legt. Omdat de regelgeving met betrekking tot crypto-activa zwak blijft, zien we een laks moraal opduiken bij sommige overheidsfunctionarissen, waaronder financiële toezichthouders”, zei Roh tegen The Financial Times. De populaire carrièreswitch zou dus “hoogst ongepast” zijn, omdat de financiële waakhond van Zuid-Korea cryptobeurzen moet reguleren.

“Tientallen voormalige ambtenaren, zoals politieagenten, functionarissen van de financiële waakhond, adviseurs van wetgevers en agenten van Justitie hebben zich de afgelopen jaren aangesloten bij cryptobeurzen om met regelgevers om te gaan”, zei een directielid van een gedecentraliseerde digitale beurs nog tegen de financiële krant.

Compliance aanscherpen om competitiever te worden

Het Zuid-Koreaanse cryptolandschap wordt gedomineerd door vier grote gedecentraliseerde beurzen: Upbit, Bithumb, Korbit en Coinone. Zij nemen samen zo’n 90 procent van het handelsvolume van cryptomunten in het land voor hun rekening.

Deze bedrijven zetten steeds meer in op zogenoemde compliance, ofwel het werken in overeenstemmen met de wetten van een land. Binance US, de Amerikaanse tak van de grootste cryptobeurs ter wereld, huurde vorige week vrijdag zijn eerste “chief risk officer” in, die zich fulltime zal richten op het verscherpen van de compliance.

“De grote spelers bieden regelgevers mooie loonpakketten om ze aan te werven, zodat nieuwe regels in de toekomst voordeliger voor hen uitvallen”, zei Lee Chul-yi, topman van de kleinere Zuid-Koreaanse cryptobeurs Foblgate tegen The Financial Times.

Na de goedkeuring van een eerste wetskader voor cryptomunten, dat eerder dit jaar werd goedgekeurd, werd de ingebruikneming van de regels voor de handel in digitale activa uitgesteld in de aanloop van de presidentsverkiezingen van maart. Wellicht werd dit gedaan om jongere kiezers te bekoren. 
Vanaf 2023 zullen cryptowinsten van meer dan 2,5 miljoen Koreaanse won (1.863 euro) belast worden met zo’n 20 procent.

(lp)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20