Crypto-traders in Zuid-Korea krijgen uitstel van belastingen

Een dreigende belasting op winsten uit cryptomunten in Zuid-Korea zal waarschijnlijk met een jaar worden uitgesteld. Handelaars in cryptomunten die zeiden dat ze oneerlijk werden aangepakt, krijgen uitstel.

De financiële commissie van de Zuid-Koreaanse Nationale Assemblee keurde dinsdag het uitstel goed van een belasting van 20 procent op cryptowinsten van meer dan 2,5 miljoen won (€1.864) tot 2023. De stemming in de voltallige vergadering zal naar verwachting donderdag plaatsvinden.

De cryptobelasting zou een jaar eerder worden ingevoerd dan een soortgelijke vermogenswinstbelasting op aandelen, waardoor sommigen zich afvroegen waarom digitale valuta’s zoals Bitcoin en Ether anders werden behandeld.

Witwassen

Zuid-Korea overwoog de cryptobelasting oorspronkelijk in 2017 al, toen het land illegale financiële activiteiten met digitale activa probeerde te beteugelen. De overheid maakte zich zorgen over onder andere buitensporige speculatie, witwassen van geld, belastingontduiking en fraude. De regering versterkte toen de regelgeving, met onder andere een verbod op initial coin offerings en het sluiten van kleinere cryptobeurzen.

Nu herschrijven landen over de hele wereld hun belastingwetten specifiek om greep te krijgen op cryptovaluta’s. De marktwaarde van de activaklasse is ondertussen opgelopen tot meer dan 3 biljoen dollar. Oostenrijk is van plan om vanaf maart een belasting van 27,5 procent op cryptowinsten in te voeren, gelijk aan het tarief van andere activa. In de Verenigde Staten wordt crypto al belast tegen hetzelfde tarief als andere vermogenswinsten, hoewel een nieuwe wet de rapportagevereisten heeft aangescherpt om ervoor te zorgen dat er daadwerkelijk belasting wordt betaald.

Crypto-industrie niet tegen belastingen

In Zuid-Korea zullen de belastingtarieven en -niveaus voor crypto echter nog steeds anders zijn dan voor lokale effecten. Belastingen op de meeste winsten op de aandelenhandel zullen tussen 20 procent en 25 procent bedragen, maar de eerste 50 miljoen won per jaar worden vrijgesteld. Het oorspronkelijke plan was om in 2022 te beginnen met het belasten van crypto. Maar omdat er ook andere vermogensbelastingen werden verwacht in 2023, hebben sommige handelaars hun strategieën aangepast.

“De crypto-industrie is niet helemaal tegen de belasting. Het kan de speculatieve zeepbel en volatiliteit op de lange termijn verlichten, op voorwaarde dat het goed wordt gedaan”, zei Erica Kang, de oprichter van blockchain community-building team KryptoSeoul.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20