Zuid-Korea zal 14% meer betalen voor aanwezigheid Amerikaanse soldaten

Door Thomas Buelens

Seoul heeft ermee ingestemd om bijna 14 procent meer te betalen voor de aanwezigheid van Amerikaanse troepen op het schiereiland. Dat maakt het ministerie van Buitenlandse Zaken van Zuid-Korea vandaag bekend. 

Afgelopen weekend kondigde Washington aan dat Zuid-Korea had ingestemd met ‘een aanzienlijke verhoging’ van zijn bijdrage in de kosten van de Amerikaanse strijdkrachten in het land. Hoeveel die verhoging bedroeg, werd toen niet bekendgemaakt. 

Vandaag bevestigt het Zuid-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat het om 13,9 procent gaat. De voormalige Amerikaanse president Donald Trump liet vorig jaar nog weten dat hij vond dat Zuid-Korea meer moest betalen voor de Amerikaanse militaire aanwezigheid op het schiereiland. 

Geen deal onder Trump

De nieuwe zesjarige ‘Special Measures Agreement’ tussen de twee landen vervangt de vorige overeenkomst, die eind 2019 afliep. Onder Trump raakten de onderhandelingen in het slop nadat de toenmalige president het aanbod van Seoul om 13 procent meer te betalen, afwees.  

In het kader van de nieuwe overeenkomst zal Seoul voor 2021 1,18 miljard won (866 miljoen euro) betalen, met daarna jaarlijkse verhogingen gekoppeld aan zijn defensiebudget. Dat is ver verwijderd van de jaarlijkse bijdrage van 5 miljard dollar (4,2 miljard euro) die de regering-Trump eiste. Dat was vijf keer het bedrag dat de Zuid-Koreanen toen betaalden voor de Amerikaanse aanwezigheid. 

28.500 Amerikaanse manschappen

De overeenkomst weerspiegelt het ‘engagement (van de regering-Biden, red.) om onze democratische allianties over de hele wereld nieuw leven in te blazen en te moderniseren om onze gedeelde veiligheid en welvaart te bevorderen’, zei een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zondag. 

Er zijn in Zuid-Korea ongeveer 28.500 Amerikaanse militairen gelegerd om het land te verdedigen tegen het zwaar bewapende Noord-Korea, dat in 1950 het zuiden binnenviel. De Amerikanen zijn in Zuid-Korea aanwezig sinds de Koreaanse oorlog van 1950-1953.

(am)

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20