Zuid-Korea verbiedt short selling voor een jaar om regelgeving aan te scherpen

Maandagmorgen gingen de belangrijkste Zuid-Koreaanse beursindexen flink de hoogte in. De markt reageerde positief op het tijdelijke verbod op short selling op de Koreaanse beurzen.

Waar het om draait: Short selling is een beleggingsstrategie waarbij een belegger aandelen leent en ze vervolgens verkoopt op de markt, in de hoop dat de prijs zal dalen. De belegger rekent erop later dezelfde aandelen terug te kopen aan een lagere prijs om ze terug te geven aan de broker. Het verschil is de winst. In het kort: speculeren op een prijsdaling.

Het nieuws: De Zuid-Koreaanse Financial Services Commission heeft een verbod op short selling ingevoerd die in voege blijft tot juni 2024 en geldt voor alle aandelen op de Zuid-Koreaanse beurs. Dat meldt de Financial Times.

  • De beurzen reageerden enthousiast op het nieuws. Het was dan ook de bedoeling om beleggers gerust te stellen en een eerlijk speelveld te garanderen.
    • De Kospi index, die de economie van het land weerspiegelt, klimt in een eerste reactie 5,6 procent.
    • De Kosdaq, de technologie-index, steeg met 7,3 procent.

Naked short selling

Meer details: De regulator zal de tijd gebruiken om shortsellen beter te reguleren. Met name het illegale naked short selling moet aangepakt worden.

  • Short selling is normaal gesproken legaal, zolang de persoon (of instelling) in kwestie de aandelen daadwerkelijk geleend heeft. Bij naked short selling worden aandelen verkocht die men in principe niet bezit of kan lenen, en het bestaan ervan niet bevestigd is. Zo kan een shortpositie worden ingenomen die in principe groter is dan de verhandelbare aandelen in de markt.
  • De praktijk wordt voornamelijk toegepast door institutionele beleggers. Het waren de kleinere beleggers die lobbyden voor strengere regelgeving voor de praktijk, en die nu ook lijken te krijgen.
  • Maar er is een keerzijde. Zuid-Korea poogt al even om door MSCI erkend te worden als een ‘ontwikkelde markt’, tegenover de ‘opkomende markt’ waaronder het nu valt. Om de upgrade te krijgen, moet het land het verbod op shortsellen opgeven. Anderzijds moet het ook de illegale achterpoortjes op de shortsellmarkt sluiten, en daar neemt het nu dus tot juni de tijd voor.
  • “Ondanks eerdere verbeteringen in de regelgeving blijft er grote bezorgdheid bestaan over de eerlijke prijsvorming op de binnenlandse aandelenmarkt als gevolg van herhaalde illegale naked short selling door internationale institutionele beleggers”, zei FSC-voorzitter Kim Joo-hyun.

(evb)

Meer