Zuid-Afrikaans bedrijf ingeschakeld voor productie Pfizer-vaccin voor Afrika

De Amerikaanse farmagigant Pfizer en zijn Duitse partner BioNTech hebben woensdag aangekondigd dat het Zuid-Afrikaanse farmabedrijf Biovac vanaf begin volgend jaar hun vaccin tegen COVID gaat verdelen. Het gaat om een primeur voor het Afrikaanse continent.

De bedrijven hebben een intentieverklaring ondertekend die Biovac in staat moet stellen om jaarlijks tot 100 miljoen doses van het vaccin te verdelen onder de 55 lidstaten van de Afrikaanse Unie. De overdracht van de technologie en de machines die nodig zijn voor het bottelen van het vaccin gaat “onmiddellijk” van start, zo verluidt in een mededeling. Het serum wordt naar Zuid-Afrika overgebracht vanuit de Europese productiesites van Pfizer en BioNTech. Zij behouden dus de controle over de productie van de boodschapper-RNA, de meest delicate en cruciale etappe in het productieproces. De flesjes worden vervolgens gevuld in Zuid-Afrika.

“Dit is een cruciale stap voor de versterking van de toegang tot vaccins”, zo verklaarde ceo Morena Makhoana van Biovac. De betrokkenheid van Afrikaanse productiesites moet helpen om het vaccin sneller en breder te verdelen onder de Afrikaanse bevolking.

In rijke landen draait de vaccinatiecampagne op volle toeren, maar Afrika heeft nog een hele weg af te leggen. Slechts 1,6 procent van de vaccins worden toegediend in Afrika, terwijl het continent 17 procent van de wereldbevolking vertegenwoordigt. Amper twee procent van de bevolking is volledig beschermd, zo raamde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) onlangs. Nu hangen de Afrikaanse landen hoofdzakelijk af van het internationale solidariteitsmechanisme Covax.

Pfizer en BioNTech hebben al meer dan één miljard doses geproduceerd voor meer dan 100 landen. Voor 2021 en 2022 willen de bedrijven jaarlijks één miljard vaccins voorzien voor lage- en middeninkomenslanden.

Lees ook:

Meer
Mijn Volglijst
Markten
Lees meer...
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20