Zorgen over grootste kerncentrale in Europa nemen toe: “De centrale is in handen van de vijand en ongeschoolde specialisten”

De Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken heeft donderdag gezegd dat het land zich klaarmaakt voor verschillende scenario’s betreffende de kerncentrale in Zaporizja. Die wordt al geruime tijd door Russische soldaten gecontroleerd en is al meerdere malen beschoten.

“De centrale is niet alleen in handen van de vijand, maar ook in handen van ongeschoolde specialisten. Er staat ons daarom mogelijk een tragedie te wachten”. Dat zei de minister van Binnenlandse Zaken Denys Monastyrsky tegen Reuters

“Natuurlijk is het moeilijk om zelfs maar de omvang van de tragedie voor te stellen die zich zou kunnen voltrekken als de Russen hun acties daar voortzetten,” zei hij. Oekraïne heeft de afgelopen dagen gewaarschuwd voor het risico van een nucleaire ramp zoals die in Chernobyl.

“Dit betekent voor ons dat we ons op elk scenario moeten voorbereiden. Nooddiensten van de staat bespreken samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken de verschillende scenario’s die mogelijk zijn, waaronder volledige evacuaties van de regio,” zei Monastyrsky.

De centrale, die de grootste van Europa is, werd begin maart overgenomen door Russische soldaten. De zes reactoren bieden genoeg energie voor vier miljoen huishoudens.

Centrale wordt bestookt door raketvuur

Ook António Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), sprak zich uit over de kwestie van de centrale. Tijdens een bijeenkomst van de Veiligheidsraad riep hij op tot een staakt-het-vuren rondom het complex. Hij reageerde hiermee op de recente beschietingen rondom de kerncentrale. 

“Ik roep de strijdkrachten van de Russische Federatie en Oekraïne op om onmiddellijk alle militaire activiteiten in de nabijheid van de fabriek te staken en zich niet op de faciliteiten of de omgeving ervan te richten”, aldus de Portugees.

Desondanks zou het gebouw, volgens de Oekraïense eigenaar Energoatom, op donderdag andermaal zijn beschoten. Zo zouden er vijf inslagen zijn geregistreerd, direct naast de opslag van “stralingsbronnen”.

Russen gebruiken centrale als nucleair schild

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken beschuldigde het Kremlin er vorige week van dat het de centrale gebruikt als “nucleair schild”. De acties van de Russen zijn volgens de Amerikaan het “toppunt van onverantwoordelijkheid”.

“Natuurlijk kunnen de Oekraïners niet terugvuren, anders kunnen er vreselijke ongelukken gebeuren met de kerncentrale”, aldus Blinken. “Washington is zeer bezorgd dat Moskou de centrale nu als militaire basis gebruikt en vanuit de omgeving op Oekraïense troepen schiet. De soldaten gebruiken het als een nucleair schild”.

(as)

Meer