Kerncentrale en zwaarbeveiligd fort wordt beschoten: Oekraïense aanval of Russische uitlokking?

De kerncentrale van Zaporizja, de grootste van Europa, wordt door het Russische leger steeds meer omgevormd tot een waar fort. In sommige delen van de centrale plaatsten de Russen zelfs mijnen en boobytraps. Dat bericht de Russische onderzoekswebsite The Insider.

De nieuwswebsite, gerund vanuit de Letse hoofdstad Riga, kon spreken met enkele mensen binnen de centrale. Daaruit komen enkele beangstigende details naar boven.

Zwaarbeveiligd fort

Volgens een bron bevindt zich nu een garnizoen van 500 Russische soldaten op de site in Enerhodar, inclusief pantserwagens en luchtafweergeschut. In het gebied rond de kerncentrale zou het leger landmijnen en anti-tankmijnen hebben geplaatst. Ook in de kerncentrale zelf, onder meer de turbinehal, zouden de Russen mijnen hebben gelegd. Daarnaast doet de centrale ook dienst als munitiedepot. In het aanpalende dorpje Vodiane bevinden zich Bm-21 Grad-raketsystemen.

De situatie in de kerncentrale is op zijn minst beangstigend te noemen. Vrijdag werd de kerncentrale getroffen door drie raketten, waarbij een onderdeel van de centrale en een hoogspanningslijn werden geraakt. Energoatom, het Oekraïense atoomagentschap, bericht dat er kans is op een waterstoflek of het “rondsproeien van radioactieve substanties”.

Wie schoot raketten?

Wie achter de raketaanval zit, is nog niet duidelijk. Rusland wees snel naar Oekraïne. Het Russische persagentschap Ria Novosti schrijft op Telegram: “Oekraïense militanten hebben vandaag tijdens de ploegwisseling van de arbeiders een nieuwe beschieting uitgevoerd op het grondgebied van de kerncentrale van Zaporizja.

Vanuit Oekraïne is echter een ander verhaal te horen. Zo weet Energoatom dat enkele medewerkers van Rosatom, het Russische atoomagentschap de centrale enkele ogenblikken voor de raketinslagen verlieten. De kans bestaat dat zij op de hoogte waren dat Rusland zelf een aanval zou uitvoeren en vervolgens Oekraïne zou beschuldigen.

Eerder schreef Energoatom al dat medewerkers van de kerncentrale door het leger werden verplicht om de splijtstofbassin, waar gebruikte splijtstofstaven tijdelijk worden opgeslaan, droog te leggen. De aanwezige Oekraïense technici en wetenschappers moesten na een marteling toegeven dat zij de lege bassins gebruikten om wapens te stockeren. Zo zou een Russische overname van de grootste kerncentrale van Europa gerechtvaardigd zijn.

Meer