Zoom Video blijft boomen: omzet stijgt met 170 procent

In het eerste kwartaal van dit jaar zag Zoom Video zijn omzet verdubbelen, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Het massale thuiswerken zat daar uiteraard voor iets tussen.

Door de coronacrisis overal ter wereld won het Amerikaanse softwarebedrijf fors aan populariteit, omdat mensen aangewezen waren op videochat voor sociale contacten of om te werken. Op het hoogtepunt telde Zoom meer dan 300 miljoen dagelijkse deelnemers aan virtuele vergaderingen. Tegelijkertijd steeg het aantal bedrijven (met minstens tien werknemers) als klant tot zo’n 265.000, wat overeenkomt met een verviervoudiging.

Dat reflecteert zich ook in de cijfers. Zoom Video zag de omzet in het eerste kwartaal stijgen met 170 procent tot 328 miljoen dollar. Analisten hielden het nochtans op 203 miljoen dollar. Het management reageert optimistisch en schat de jaaromzet nu op 1,78 tot 1,8 miljard dollar. Dat is de helft meer dan initieel voorzien. ‘Dit is een enorme kans’, vertelde CEO Eric Yuan dinsdag aan de investeerders van het bedrijf.

‘Zoombombing’

Maar het is niet al goud wat blinkt, want de videochat kampt met serieuze veiligheidsproblemen. Al verschillende keren werd Zoom geconfronteerd met klachten over hackers die op relatief eenvoudige wijze een gesprek binnendringen en er bijvoorbeeld reclame of ongepaste beelden gaan projecteren. Het leverde Zoom alvast een onderzoek van de New Yorkse privacycommissie op.

Enkele weken geleden voerde Zoom een tool toe om zo’n ‘Zoombombers’ te rapporteren aan het videoplatform. Daarnaast heeft het bedrijf het gebruik van paswoorden en zogenaamde wachtkamers ingeschakeld voor gratis gebruikers. En begin april trok het Amerikaanse bedrijf Alex Stamos, de voormalige chef cyberveiligheid bij Facebook, aan als consultant om de problemen diepgaand aan te pakken.

Lees ook: Videochatapp Zoom is niet waterdicht, dit zijn vijf veilige alternatieven

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.