Zonne-energie: Dakbedekkingsbedrijf bindt met “makkelijkst te installeren zonnedakpannen” concurrentiestrijd aan met Tesla

GAF Energy, een divisie van het Amerikaanse dakbedekkingsbedrijf GAF, beweert dat haar nieuwe zonnedakpannen zo eenvoudig te installeren zijn dat er geen speciale apparatuur of kennis voor nodig is. Hierdoor zouden veel meer mensen toegang krijgen tot hernieuwbare energie thuis.

Zonnedakpannen zijn op zich niet nieuw, maar de installatie ervan is wel iets ingewikkelder dan het vastklinken van een paneel op een dak, met een paar centimeter ruimte eronder. In principe vervangen zonnedakpannen de standaard dakpannen; zo fungeren ze tegelijkertijd als dakbedekking en als zonnepaneel.

Dit is geen onontgonnen terrein voor Tesla, producent van elektrische wagens: eerder kwam het bedrijf van Elon Musk met het tot de verbeelding sprekende Solar Roof. Dat systeem maakte al gebruik van dakspanen op zonne-energie. “Maar er is net als voor andere zonne-energiesystemen een speciaal team nodig dat het hele dak gaat vervangen. Als je alleen een beschadigde plek wilt omruilen door 30 vierkante meter aan panelen, is Tesla geen optie, en andere zonnepannen kunnen mogelijk niet door je plaatselijke dakdekker worden geïnstalleerd”, schrijft de techsite TechCrunch.

“Volwaardig zonnedak”

GAF Energy hoopt daar verandering in te brengen met Timberline Solar, dat eerder deze week op de technologiebeurs Consumer Electronics Show werd voorgesteld. Dit systeem kan naar eigen zeggen door elke dakdekker met een spijkerpistool worden geïnstalleerd.

“Wij maken deel uit van ’s werelds grootste dakbedekkingsfabrikant. Wij hebben toegang tot materialen waar typische zonne-energiebedrijven geen toegang toe hebben”, liet Martin DeBono, voorzitter van GAF Energy, door CNBC optekenen. “Niemand heeft ooit specifiek geprobeerd een zonneproduct te maken dat een dakdekker kan installeren. En wij hebben het gedaan, en ons product wordt aangebracht met alleen een spijkerpistool. Het gaat er twee keer sneller op dan andere zonne-energiesystemen.”

Timberline Solar kan dus net als gewone leien op het dak worden gespijkerd, wat volgens GAF Energy de installatie minder complex maakt en ervoor zorgt dat op kosten wordt bespaard. Met een hoogte van 43 centimeter en een lengte van 162 centimeter zijn de dakspanen ook groter dan die van Tesla. Dat betekent dat er minder onderdelen hoeven te worden gefabriceerd en minder afzonderlijke bedradingsaansluitingen nodig zijn, wat volgens het bedrijf ook weer goedkoper en betrouwbaarder is.

Ook heeft GAF Energy een groot deel van de bedrading bovenop het dak gelegd in plaats van het onder de dakspanen te begraven, weet Ars Technica. Rijen zonnepannen zijn in serie geschakeld en verbonden met bedradingsbundels die eruitzien als naden op een metalen dak. Elke bedradingslijn ondersteunt 2 kilowatt (kW) aan zonnepanelen. Dakdekkers maken de elektrische verbindingen tussen de dakspanen, en een elektricien controleert ze allemaal wanneer de omvormer wordt geïnstalleerd en het systeem aan het elektriciteitsnet wordt gekoppeld.

Gaat niet zo goed op in het geheel

“Het grotere en volumineuzere ontwerp betekent echter ook dat de zonnedakpannen van GAF Energy niet zo goed in het (esthetisch) geheel opgaan als het product van Tesla, dat bijna niet te onderscheiden is van normaal dakbedekkingsmateriaal”, voert CNBC nog aan.

Over bedragen werd nog niet gesproken in de media. En wat de verwachte levertijd voor ons land betreft: sowieso moet het product eerst nog op de Amerikaanse markt gelanceerd worden.

(ns)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.