Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 04 APR

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Bij Tesla kan je nu ook zonnepanelen huren

Logo Business AM
Economie

23/08/2019 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

Autobouwer Tesla start met de verhuur van zonnepanelen. Dat heeft Elon Musk, topman van Tesla, aangekondigd. Het aanbod gaat van start in zes verschillende staten. Gebruikers in Californië moeten een maandelijks abonnement van 65 dollar nemen. In Arizona, Connecticut, Massachusetts, New Jersey en New Mexico bedraagt de maandelijkse huurprijs 50 dollar.

In de loop van volgend jaar zal het aanbod volgens Musk ook naar Europa komen. Het programma is ontwikkeld door SolarCity, een bedrijf dat drie jaar geleden door Musk werd overgenomen.

Voordelen

“Gezinnen die van het aanbod gebruik maken, zullen het gevoel hebben een drukpers voor geld op hun dak te hebben staan,” aldus Musk. “Dat geldt vooral voor huishoudens die in regio’s met hoge elektriciteitskosten wonen.” Volgens hem zouden de gebruikers op hun elektriciteitsrekening ongeveer 500 dollar per jaar kunnen besparen.

Musk benadrukte wel dat de aankoop van zonnepanelen nog altijd meer zal opbrengen, maar ook de huur biedt volgens hem vanzelfsprekende voordelen. Hij voegde eraan toe dat de klant het contract kan verbreken zonder verdere kosten te moeten vrezen.

Wanneer een huiseigenaar de zonnepanelen wil laten verwijderen, zal hij wel een vergoeding van 1.500 dollar moeten betalen. Dat komt overeen met dertig maanden huur. Die vergoeding dient volgens Tesla enkel als dekking van de kosten die aan het verwijderen van de panelen zijn verbonden. De onderneming zegt op die operatie geen enkele winst te maken.

“Sinds Tesla drie jaar geleden SolarCity overnam, is het aandeel van de onderneming op de markt voor zonnepanelen stelselmatig gekrompen,” aldus het magazine Business Insider. “Het bedrijf heeft daarbij terrein verloren tegenover rivalen zoals SunRun. Tijdens het tweede kwartaal van dit jaar heeft SolarCity nog voor 29 megawatt panelen geïnstalleerd. Dat betekende een dieptepunt.”

Klacht

“SolarCity moet tevens afrekenen met een juridische klacht van drie voormalige werknemers,” zegt Business Insider nog. “Zij voerden vorig jaar aan dat een aantal collega’s bij het bedrijf hun verkoopcijfers kunstmatig hadden opgedreven. Daardoor hadden ze hogere bonussen kunnen verdienen.”

“Tevens zouden ze met hun praktijken de waarde van de onderneming hebben opgevoerd. In de klacht was ook gewag gemaakt van discriminatie en intimidatie. De werknemers zouden ook onvoldoende salaris hebben gekregen.”

“Woordvoerders van Tesla zeggen dat de onderneming een onderzoek naar de klachten heeft ingesteld. Daarbij bleken de insinuaties volgens het bedrijf niet op waarheid berust te zijn.”

De klacht is inmiddels ingetrokken. Rond het dossier is nu een burgerlijke procedure gestart.

 


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton