Woestijn is te warm voor zonnepanelen

Het emiraat Qatar doet belangrijke inspanningen om bij zijn energievoorziening zoveel mogelijk op duurzame bronnen over te schakelen. Daarbij wordt onder meer bestudeerd op welke manier ook op zonnekracht beroep zou kunnen worden gedaan.

Zonnekracht lijkt voor Qatar weliswaar een evidente energiebron, maar toch plaatst de technologie het land voor belangrijke uitdagingen. Het lijkt in Qatar met temperaturen tot 50 graden Celsius immers te warm om zonnepanelen op een efficiënte manier te kunnen gebruiken. Aan het Qatar Environment and Energy Research Institute (Qeeri) worden daarom door een veertigtal onderzoekers panelen van bijna dertig internationale fabrikanten getest. “De extreem hoge temperaturen in Qatar kunnen – samen met de onvermijdelijke zandafzetting – de efficiëntie van een zonnepaneel met meer dan de helft reduceren,” verduidelijkt Marwan Khraisheh, directeur van het Qeeri. “Er worden in Qatar tientallen miljoenen dollar geïnvesteerd om woestijnpanelen te ontwikkelen die ook in moeilijke omstandigheden optimaal kunnen blijven werken.” “In de zonnepanelen kunnen temperaturen tot 75 graden Celsius worden geregistreerd. Wanneer dergelijke temperaturen worden bereikt, dreigen een aantal materialen niet meer te functioneren zoals onder minder extreme omstandigheden zou kunnen worden verwacht.”

Zelfreinigend

De hoge temperaturen zouden de efficiëntie van de zonnepanelen met 30 procent kunnen doen afnemen. Het probleem wordt nog verergerd door de afzetting van het zand op het oppervlak van de panelen. “Omdat Qatar nauwelijks neerslag kent, wordt het zand ook nooit weggewassen,” benadrukt Marwan Khraisheh. “Daardoor wordt een laag opgebouwd die de werking van de panelen nog eens met 30 procent kan verminderen.” Krhaisheh geeft toe dat de wetenschappers nog geen oplossing voor het probleem hebben gevonden, maar benadrukt dat al een aantal enkele beloftevolle technieken werden geïdentificeerd. Onder meer wordt gewerkt aan de ontwikkeling van materialen met zelfreinigende eigenschappen. Er wordt echter opgemerkt dat de prijs van zonnepanelen inmiddels zo goedkoop is geworden dat de installaties ook met een gereduceerde capaciteit nog altijd rendabel blijven. Qatar, dat op een gigantische voorraad aardgas kan rekenen, wil tegen eind volgend decennium zijn energiesector in sterke mate hebben gediversifieerd. Qatar Electricity and Water Company heeft in dat kader een joint-venture gevormd met Qatar Petroleum om duizend megawatt zonnecapaciteit te bouwen. (mah)