VBO: “Zonder steunmaatregelen zullen bedrijven in de herfst kopje-onder gaan”

Als de maatregelen om bedrijven te ondersteunen tijdens de pandemie plots wegvallen, zullen sommige bedrijven vanaf de herfst kopje-onder gaan of personeel op straat zetten. Daarvoor waarschuwde het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) vrijdag. De werkgeversorganisatie pleit voor “een graduele afbouw” van de steunmaatregelen. “De hulp stoppen, zal delen van de economie in moeilijkheden brengen”, zegt gedelegeerd bestuurder Pieter Timmermans.

Volgens het VBO is optimisme gerechtvaardigd door het huidige economisch herstel van de coronacrisis. Maar “er is geen reden voor euforie”. De werkgeversorganisatie ziet nog verschillende zaken die roet in het eten kunnen gooien.

127.000 tijdelijk werklozen

Hoofdeconoom Edward Roosens wijst onder meer op de situatie op de arbeidsmarkt – met eind mei nog steeds 127.000 tijdelijk werklozen – en de financiële situatie van bedrijven. Volgens het VBO heeft een kwart van de bedrijven die voor de crisis gezond waren, nog steeds grote financiële moeilijkheden. Het is dan ook belangrijk om voorzichtig om te springen met de steunmaatregelen aan bedrijven, vindt het VBO.

Naast tijdelijke werkloosheid, gaat het onder meer om betalingsuitstel voor leningen en belastingen. Tot juni gold er ook een moratorium op faillissementen. “Een deel van de economie stond de voorbije maanden echt onder een stolp”, volgens Roosens.

Faillissementsgolf

Wanneer de maatregelen in de komende maanden plots verdwijnen, dreigen er volgens de hoofdeconoom vanaf de herfst herstructureringen in bedrijven met veel personeel in tijdelijke werkloosheid. Dat zal het werkloosheidscijfer doen stijgen tot gevolg. Hij vreest dan ook voor “een faillissementsgolf” bij bedrijven die het herstel van de vraag overschatten.

Timmermans benadrukt wel dat het VBO geen voorstander is van de bestendiging van de steunmaatregelen op zich. “We kunnen niet aan het infuus blijven hangen”, verwoordt hij het. “Maar wees niet brutaal bij het stoppen van de maatregelen. Zorg voor een progressieve uitfasering tussen nu en het einde van het jaar.”

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20