Zoek nooit naar het morele kompas van de rijkste man ter wereld; hij heeft er geen

In de Verenigde Staten blijft de verontwaardiging over de beslissing van webwinkel Amazon om zijn tweede hoofdkwartier te verdelen over New York en Washington DC groot.

De Amerikaanse webwinkel Amazon schreef vorig jaar een soort van openbare aanbesteding uit, waarbij steden werden uitgenodigd om tegen elkaar op te bieden. Inzet: het tweede hoofdkwartier van Amazon huisvesten. Het originele hoofdkwartier ligt in de staat Washington, vlakbij de stad Seattle. Niet minder dan 238 steden stelden hun kandidatuur. De inzet was dan ook niet min. Amazon beloofde 50.000 jobs te creëren en ook nog eens 5 miljard dollar te investeren in de bouw van de nieuwe hub. Begin 2018 werd de lijst gereduceerd tot 20 steden

Bezos bezit 3 huizen, raad eens waar die liggen?

Er was veel kritiek op de aanbesteding, want politici beloofden namelijk steeds meer belastinggeld vrij te maken om het project binnen te halen. Een reeks steden haakte dan ook af. Maar dat Amazon de koek nu heeft verdeeld tussen de 2 metropolen, “bewijst enkel en alleen dat het om een grote oplichterij ging,” zegt Scott Galloway, professor marketing aan de New York University Stern School of Business, in een interview met de Amerikaanse nieuwszender MSNBC. Galloway had een jaar geleden al voorspeld dat Amazon voor een van deze 2 locaties zou gaan en wel om deze reden: Jeff Bezos, de eigenaar van Amazon en ook de rijkste man ter wereld, bezit drie huizen. “Elk van die huizen bevindt zich nu op minder dan 10 kilometer van het nieuwe hoofdkwartier.“

Van een wedstrijd was nooit sprake,” zegt Galloway, “wel van oplichterij”. Bezos wilde beslag leggen op overheidssubsidies om zijn plannen waar te maken en is daar grandioos in geslaagd. Politici beloofden namelijk steeds meer belastinggeld vrij te maken om het project binnen te halen. Leken een aantal van die beloftes eerst nog charmant, dan werd het opbod vaak verontrustend akelig. Een aantal van de voorstellen neigde zelfs naar omkoperij. 

Belastinggeld wordt op een elegante manier getransfereerd naar de aandeelhouders van Amazon

“Op een elegante manier wordt geld dat bedoeld was voor de brandweer, scholen en andere sociale programma’s nu getransfereerd naar de aandeelhouders van Amazon,” aldus Galloway.

De keuze van Amazon kan op weinig goedkeuring rekenen, net omdat opnieuw wordt gekozen voor 2 steden waar de vastgoedprijzen al onbetaalbaar zijn voor de middenklasse. Ook werden steden die wanhopig zijn om nieuwe initiatieven, zoals Baltimore, Columbus, Indianapolis of Pittsburgh, volledig over het hoofd gezien.

Dat mag niet verwonderen, zegt Galloway (foto onder). “We blijven hopen dat binnen deze ‘Big Tech’-bedrijven iemand gaat opstaan die bekommerd is om het algemene welzijn. Maar dat gebeurt gewoon niet. We hebben het management bij Facebook, dat het niet nodig vindt om beschermingen in te bouwen opdat onze verkiezingen eerlijk kunnen verlopen en dan hebben we de rijkste man ter wereld die overal subsidies wil krijgen.”


© Getty Images

“Wachten tot de goeie kerels zullen opstaan is een waardeloze strategie”

“Dit is dus het probleem. We blijven maar wachten tot iemand gaat opstaan. Maar dat gaat nooit gebeuren. Wiens fout is dat? Het is onze fout. Want we blijven maar mensen verkiezen die niet bereid zijn deze bedrijven op dezelfde manier ter verantwoording te roepen als alle andere bedrijven. Wanneer  de rijkste man ter wereld op subsidiejacht gaat en verkozen politici bereid zijn hem 50.000 dollar belastingaftrek per gecreëerde job te geven, hebben we andere politici nodig. Maar wachten tot de goeie kerels zullen opstaan is een waardeloze strategie.

238 steden werden om de tuin geleid

De echte farce hier was dat men 238 steden in de waan liet dat ze een kans hadden, terwijl Bezos al lang op voorhand wist waar hij naartoe zou trekken. Denk je nu echt dat de rijkste man ter wereld 12 minuten, laat staan 12 dagen per jaar gaat doorbrengen in Indianapolis? In Seattle (waar Bezos woont) regent het 10 maanden per jaar. Denk je dat hij de overige 2 maanden nog eens gaat doorbrengen in Toronto? Dit was pure oplichterij.

238 steden financiële middelen laten vrijmaken voor deze belachelijke oplichterij en hen te laten berekenen wat de impact van een tweede hoofdkwartier zou zijn op de lokale politie, de stadsplanning, scholen, etc. is een misbruik van gemeengoed.”


© Getty Images

“Iedereen werd gewoon twee keer opgelicht”

“Het bewijst dat Jeff Bezos en de raad van bestuur van Amazon voor niets en niemand respect hebben. Ze wisten zeer goed waar ze naartoe wilden, maar besloten tegen iedereen te liegen om de beurskoers hoger te duwen. En dan die uiteindelijke beslissing om de koek over twee steden te verdelen. Denk je echt dat die steden hebben gezegd: “Wel, als je slechts de helft van de beloofde jobs gaat creëren zullen we ook de subsidies halveren?” Vergeet dat maar, iedereen werd gewoon twee keer opgelicht.

Nog iets, een tweede hoofdkwartier is op zichzelf al een foute benaming. Je moet ze bewonderen.  Wat zou gebeurd zijn mocht Amazon aangekondigd hebben dat ze 2 bijkomende kantoren zouden openen? Zou de media daarover geobsedeerd zijn geraakt? Zouden burgemeesters en gouverneurs hun chequeboek hebben bovengehaald en miljarden dollars hebben uitgegeven? Tel daarbij alle gegevens over de werking van al deze steden die Amazon nu gratis ter beschikking heeft gekregen. Google zal in New York even veel jobs creëren als Amazon. Het verschil is dat de CEO en de raad van bestuur aldaar wel een gevoel voor ethiek hebben en niet overal liggen bedelen.”

Amazon en co opsplitsen is de enige oplossing

Volgens Galloway is er maar een manier om een einde te maken aan dit soort chantage en dat is door deze bedrijven op te splitsen. “Deze bedrijven samen hebben een marktwaarde die groter is dan het bbp van Duitsland. Macht corrumpeert. We moeten deze bedrijven opsplitsen en de economie nieuwe zuurstof geven. Toen de spoorwegen te groot werden hebben we ze opgedeeld, maar nu lijkt het ons aan moed te ontbreken om op te treden en de situatie recht te trekken. Deze bedrijven zijn verrot.”

Meer