Zo test China 6,5 miljoen mensen in 10 dagen

De Chinese stad Wuhan, waar het coronavirus voor het eerst opdook, heeft net 6,5 miljoen inwoners getest in 10 dagen. De actie vindt plaats om een heropflakkering van de virusuitbraak voor te zijn, nu de lockdown in de stad aanzienlijk versoepeld is. 

Met een totale lockdown van 76 dagen, die anderhalve maand geleden begon te versoepelen, kreeg de stad de ziekte onder controle. Andere overheden slagen er maar niet in om Covid-19-tests op grote schaal aan te bieden. Maar China wil een tweede besmettingsgolf ten allen prijze vermijden, met een ongeziene testcampagne om nagenoeg alle 11 miljoen inwoners van Wuhan te testen op enkele weken tijd. Daarvoor maakte het honderden miljoenen yuan vrij en mobiliseerde het duizenden medische hulpverleners. 

Operatie van ongeziene schaal

Gewapend met teststaafjes vielen de ‘medische troepen’ binnen bij bedrijven, bouwwerven en marktplaatsen om het personeel te testen. Anderen gingen op huisbezoek om oudere inwoners en mensen met een beperking te bereiken. Overheidsfunctionarissen reden rond met luidsprekers om mensen te overtuigen om zich op te geven voor de testen.

Het megaproject begon op 15 mei met enkele steekproeven. De Chinese overheid beweert dat het op dinsdag 26 mei al 6,5 miljoen mensen getest had. De staat dekt de kosten van de tests. Ze ziet de campagne als cruciaal om de bevolking vertrouwen te geven om de economie opnieuw te lanceren, en om naar een zekere graad van normaliteit terug te keren. 

Volgens de Chinese krant The South China Morning Post heeft de operatie al 90 procent van de bevolking bereikt, mensen die recentelijk al getest werden en kinderen niet meegeteld. Uit de voorlopige resultaten blijkt dat Wuhan het virus grotendeels getemd heeft. Op dinsdag waren er ‘slechts’ een tweehonderdtal gevallen bevestigd, voor mensen die weinig of geen symptomen vertoonden. Er moet wel nog een groot deel van de stalen verwerkt worden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20