Zo goed als alle Pakistaanse banken zijn gehackt

In Pakistan zijn zo goed als alle banken gehackt. Dat heeft de verantwoordelijke voor cyberveiligheid van het Pakistaanse Federale Onderzoeksagentschap FIA, gemeld in een verklaring tegenover een lokale website. De banken zijn slachtoffer geworden van een inbreuk op de beveiliging.

Volgens Mohammad Shoaib hebben hackers die zich buiten het Pakistaanse grondgebied bevinden ook grote sommen geld van de bankrekeningen gehaald. De CEO’s van alle banken en hun veiligheidsadviseurs worden ondertussen bij de FIA verwacht om maatregelen te bespreken die dergelijk fiasco naar de toekomst toe kunnen verhinderen. 

Honderden zaken gerelateerd aan de hacking worden ondertussen door de FIA onderzocht, maar die raakt er voorlopig niet wijs uit. Zo is het onduidelijk wanneer de criminelen toesloegen en wat de ware omvang van hun actie is.

Tien Pakistaanse banken hebben ondertussen alle internationale transacties van hun klanten opgeschort. Alle betalingen met krediet- en debetkaarten zijn uit voorzorg stopgezet.

Pakistaanse banken weigeren in veiligheid te investeren

Volgens een in Moskou gebaseerd cyberveiligheidsbedrijf zijn de gegevens van ruim 8.000 rekeninghouders van 10 verschillende Pakistaanse banken al op de zwarte markt  verkocht. Dat is volgens het bedrijf zeer uitzonderlijk.

De eerste melding van cyberhacking dateert van 27 oktober, toen omgerekend 17.000 euro van internationale betaalkaarten werd buitgemaakt.

Dat Pakistaanse banken nu massaal werden aangevallen mag volgens insiders niet verbazen om de eenvoudige reden dat ze niet bereid zijn te investeren in veiligheidsmaatregelen.

Pakistan telt 210 miljoen inwoners en heeft daarmee de op vijf na grootste bevolking ter wereld. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20