Zo bespaar je veel geld uit op restaurant!

 

Er zijn talloze boeken geschreven waarin uit de doeken wordt gedaan hoe je geld kunt besparen. In deze boeken wordt echter vrijwel altijd geadviseerd om, als je wilt besparen op restaurantkosten, niet uit eten te gaan en thuis zelf een maaltijd te bereiden. Wanneer je namelijk op restaurant gaat, dan betaal je niet alleen voor het eten dat je geserveerd krijgt, maar eveneens voor een heleboel andere kosten, zoals de bereiding van de gerechten, de bediening en het afwassen van het serviesgoed en het bestek dat je tijdens het eten hebt gebruikt.

schermafbeelding-2016-09-27-om-19-07-27Volgens deskundigen moet een gemiddeld restaurant in de regel de factor drie, of zelfs vier, gebruiken bij de bepaling van hun prijzen. Dit wil zeggen dat de prijzen drie of vier keer zo hoog zijn als de gebruikte ingrediënten feitelijk hebben gekost. Zelfs wanneer je in de gelegenheid bent om alle ingrediënten voor een maaltijd even voordelig in te kopen als een restaurant, dan nog zul je aanzienlijk goedkoper uit zijn door zelfs de betreffende maaltijd te bereiden. Een restaurant brengt namelijk ook een heleboel andere kosten in rekening, zelfs als je maar één simpel gerecht hebt besteld. Je kunt hierbij onder andere denken aan kosten voor:

  • de kok,
  • de bediening,
  • de aankleding en onderhoud van het restaurant,
  • het doen van de afwas,
  • de verwijdering van afval.

Geld besparen als je op restaurant gaat

Puur vanuit praktisch oogpunt lijkt het advies om zelf een maaltijd te breiden, en zo restaurantkosten te besparen, volkomen logisch. Maar nooit eens uit de dagelijkse stress en hectiek ontsnappen, kan behoorlijk frustrerend werken. Vrijwel iedereen heeft bovendien zo nu en dan gewoon geen zich om met potten en pannen in de weer te gaan na een lange werkdag. In dergelijke situaties is het dan ook prettig om te weten hoe je geld kunt besparen als je op restaurant gaat.

Voor een heleboel mensen is uit eten gaan met familie en/of vrienden een erg belangrijke manier om te socialiseren. Het is dan ook niet leuk om elke uitnodiging om mee te gaan naar een leuk restaurant af te moeten wijzen vanwege krapte in je persoonlijke budget. Bovendien loop je, door voortdurend uitnodigingen te weigeren, een grotere kans om het contact te verliezen met mensen uit je directe omgeving, en in het meest erge geval zelfs in een sociaal isolement te belanden. Gelukkig zijn er een aantal manieren om toch af en toe van een maaltijd in een gezellig restaurant te genieten zonder je financiën volledig te ontwrichten. Je kunt de kosten van een restaurantbezoek immers goed onder controle houden door bijvoorbeeld een aantal verstandige keuzes te maken. Hierbij kun je denken aan:

  • de plaats waar je uit eten gaat,
  • wat je gaat eten,
  • wat je naast het eten nog meer gaat bestellen,
  • de manier waarop je de rekening gaat betalen, bijvoorbeeld met een (cashback)kredietkaart of voordeelcoupon.

De plaats waar je uit gaat eten

Niet elk restaurant is hetzelfde en om die reden kan de keuze van een bepaalde eetgelegenheid dan ook medebepalend zijn voor de kosten die aan een dergelijk bezoekje hangen. Voordat je uit eten gaat, is het dan ook van groot belang om te weten welk restaurant je gaat bezoeken. Je portemonnee zal dat zeker op prijs stellen.

De dag dat je uit gaat eten

Als je op een vrijdagavond of in het weekend een restaurant gaat bezoeken dan kan de prijs voor bijvoorbeeld een drie gangen keuzemenu een stuk hoger liggen, dan wanneer je hetzelfde menu op een andere dag van de week zou bestellen. Op die dagen zal het restaurant waarschijnlijk minder aanloop van klanten hebben. Om de zaak toch zo vol mogelijk te krijgen, worden dan ook vaak bepaalde kortingen gegeven. Tegen het einde van de week, en uiteraard in het weekend en op officiële feestdagen, zullen er meer mensen een restaurant gaan bezoeken waardoor de prijzen wat hoger kunnen liggen. Door niet op één van de drukke dagen uit eten te gaan kun je bij deze restaurants als snel enkele euro’s per persoon besparen, terwijl het eten dat je voorgeschoteld krijgt van dezelfde kwaliteit zal zijn.

Vervul zelf de rol van ober of serveerster

Op het moment dat je uit eten gaat in een enorm luxe restaurant dan dien je er rekening mee te houden dat je rekening aanzienlijk hoger uit zal vallen, dan wanneer je genoegen neemt met een veel voordeliger familierestaurant. Het verschil kan soms zelfs tientallen euro’s per persoon bedragen. Het is dan ook zaak om een restaurant te kiezen waar je geld kunt besparen, bijvoorbeeld door naar een zelfbedieningrestaurant te gaan. In dit soort eetgelegenheden hoef je immers niet extra te betalen voor de bediening, en dus ook niet te wachten totdat er een ober of serveerster tijd heeft om je bestelling op te nemen. De prijs van de gerechten kan om die reden vaak aanzienlijk worden verlaagd, terwijl er aan de kwaliteit ervan niet getornd hoeft te worden. Je kunt in een zelfbedieningsrestaurant dan ook vaak heerlijk eten tegen een erg aantrekkelijke prijs.

Er zijn vandaag de dag verschillende soorten zelfbedieningsrestaurants waar je terecht kunt voor een heerlijke maaltijd, zoals onder andere:

  • Buffetrestaurants: hier staat het eten op een lange tafel of in koelvitrines. Het eten dat je wilt hebben, dien je zelf te pakken. Je schept dus zelf op wat je wilt eten. Deze vorm van dienstverlening kan vaak erg goedkoop zijn, zeker als je een grote eter bent of extra hongerig bent, omdat er over het algemeen geen limiet wordt gesteld aan de hoeveelheden die er worden gegeten. Vaak wordt er vooraf een prijs afgesproken voor een bepaalde tijd die je het restaurant verblijft. In die tijd kun je dan zoveel eten, en soms drinken, als je zelf wilt.
  • Zelfbedieningsrestaurants: kunnen worden beschouwd als een mix van een fastfoodrestaurant en een restaurant met volle bediening. In dit soort restaurants kun je een maaltijd bij een balie bestellen, bij een kassier betalen en uiteindelijk je bestelling afhalen aan het einde van de toonbank. Ook kunnen de gerechten al klaar zijn gezet in vitrines en hoef je deze alleen maar uit te kiezen en af te rekenen. De kosten voor een hoofdgerecht liggen bij dit soort restaurants vaak rond de tien euro.
  • Fastfoodrestaurants. Is een restaurant waar je je eten aan een balie dient te bestellen en het daar ook direct meeneemt. Fastfood restaurants kunnen niet alleen warme maaltijden, maar ook andere voedingsmiddelen aanbieden, bijvoorbeeld belegde broodjes. Fastfoodrestaurants worden tot de meest voordelige eetgelegenheden gerekend omdat je er voor een volledige meestal minder dan 10 euro af hoeft te rekenen. De kosten kunnen bij dergelijke restaurants laag worden gehouden omdat er meestal alleen wordt gewerkt met wegwerpbestek en –verpakkingen, in plaats van serviesgoed en glaswerk dat later afgeruimd en afgewassen moet worden.

schermafbeelding-2016-10-01-om-13-10-09

Afhaalrestaurants besparen je ook geld

Een andere manier om geld te besparen op een maaltijd die je niet zelf hebt bereid, is door thuis een maaltijd te eten die je hebt besteld of afgehaald bij een restaurant. In een heleboel gevallen kun je zo tot wel de helft van de kosten besparen in vergelijking tot wanneer je dezelfde maaltijd in het restaurant zou gebruiken. Uiteraard zullen de prijzen van thuisbezorgde maaltijden wat hoger liggen, dan de gerechten die je zelf af hebt gehaald. Niet alleen kun je op deze manier geld besparen, en toch van een maaltijd uit een restaurant genieten, maar ook kun je je bestellingen vandaag de dag steeds vaker online bestellen en dat is wel zo handig na een drukke werkdag en een knorrende maag.

De kosten van een afhaalmaaltijd kunnen een stuk lager worden gehouden, dan die van een maaltijd dat je in een restaurant geserveerd krijgt, vanwege het feit dat het restaurant er minder kosten voor hoeft te maken. Bepaalde kosten kunnen immers achterwege worden gelaten, zoals:

  • kosten van de bediening,
  • afwaskosten,
  • afvalkosten,
  • kosten die het beheer en onderhoud van het restaurant met zich meebrengt.

Kies een lunch als je uit eten gaat

Als je graag een keer uit wilt gaan eten, maar tevens je budget niet te zwaar wilt belasten, dan kun je ervoor kiezen om te gaan lunchen, in plaats van te dineren. Een lunch zal in de meeste restaurants immers veel goedkoper zijn dan de diners die er aan worden geboden. Bovendien hoef je niet per se ’s middags te gaan eten om een lagere prijs voorgeschoteld te krijgen. Sommige restaurants breiden namelijk hun lunch uit zodat je tot laat in de namiddag van dit voordeel kunt genieten. Het enige wat je dus hoeft te doen, is je diner op een eerder tijdstip te gebruiken. Tevens bieden steeds meer restaurants kortingen aan klanten die vroeg een avondmaaltijd willen gebruiken en die dus voor de topdrukte al aanwezig is in het restaurant.

Vier je verjaardag en krijg korting

Een heleboel restaurants hebben een verjaardag- of jubileumdeal. Om gebruik te kunnen maken van een speciale verjaardagsaanbieding is het soms wel noodzakelijk dat je je vooraf aanmeld, of dat je je identiteitspapieren moet tonen. Een dergelijke deal kan bestaan uit:

  • een gratis drankje,
  • een gratis dessert,
  • een gratis voorgerecht,
  • een korting op een bepaalde maaltijd,
  • een korting op een gerecht.

In elk geval kun je rekenen op een extraatje voor de jarige en dat is een mooie meepakker als je op je restaurantbudget moet letten.

Deel een maaltijd

schermafbeelding-2016-10-01-om-13-11-25Bij veel restaurants krijg je veel meer voedsel voorgeschoteld dan je eigenlijk op kunt eten. Als je heel je bord leeg zou eten, dan weet je vrijwel zeker dat je je overeet, of dat je een deel van het gerecht op je bord laat liggen. Op die manier is de kans dan ook groot dat je eten gaat verspillen en absoluut betaalt voor meer dan je eigenlijk op kunt. Om dit probleem de kop in te drukken kun je een gerecht delen met een tafelgenoot. Je dient dan wel te vragen om één hoofdgerecht met daarbij een extra bord. Vervolgens verdeel je de maaltijd over de twee borden. In sommige restaurants wil het personeel echter niet meewerken aan dit systeem, of worden er een paar euro in rekening gebracht voor het extra bord. Soms is het zelfs voordeliger om een gerecht te delen tussen twee kinderen, in plaats van voor elk van hen een apart kindergerecht te bestellen. Uiteraard zullen kleine extraatjes van een zogenaamd kindermenu, zoals een presentje of een kinderdessert, dan wel vaak komen te vervallen.

Uiteraard kun je, in plaats van een groot hoofdgerecht, ook besluiten om iets kleins te bestellen, zoals een salade, een kop soep, of een voorgerecht. Wanneer je tafelgenoot dan een kiest voor een voorgerecht, dan kunnen jullie de gekozen gerechten alsnog samen delen en op die manier het nodige voordeel opstrijken. Bijkomend voordeel van het bestellen van een kleiner gerecht is dat je minder calorieën binnenkrijgt en dus zowel je gewicht als je portemonnee hiervan een graantje mee zal pikken.

Neem restjes mee naar huis

Een andere manier om een deel van de enorme porties niet te verspillen, is de maaltijd te verdelen (dit keer niet met een ander maar in twee maaltijden voor jezelf). In plaats van alles op je bord opeten, stop je gewoon als je genoeg hebt gegeten en vraag om het personeel om de restjes van de maaltijd voor je in te pakken. Op die manier kan een deel van het diner immers prima tot lunch worden gebombardeerd. In de regel zal het personeel van een restaurant je graag van dienst zijn en hoef je je dus niet te schamen als je een deel van een maaltijd niet ter plekke op kunt, of wilt, eten. Je hebt immers de maaltijd betaald en kunt er dus in principe mee doen wat je zelf wilt. Bovendien zal door veel restaurants worden gewaardeerd dat je bewust bezig bent met het voorkomen van voedselverspilling.

Als je het moeilijk vindt om jezelf in de hand te houden tijdens het eten, en dus door blijft eten zolang er nog iets op je bord ligt, kun je bij aanvang van het diner al vragen om een bakje of zakje om het overtollige voedsel in te stoppen. Door de restjes van een diner mee naar huis te nemen, in plaats van deze met een tafelgenoot te delen, bespaart overigens minder geld. Je dient namelijk nog steeds de volledige rekening te betalen van het gerecht. Hierbij moet je je wel bedenken dat je de kosten voor een lunch bespaart. Dis zal weliswaar geen enorme besparing betekenen, maar alles is beter dan voedsel onnodig weggooien.

Neem geen drankjes

Op het moment dat je in een restaurant een bestelling plaats, en je weet dat de gerechten fors duurder zijn dan wanneer je deze thuis zou bereiden, dan kun je op je vingers natellen dat ook de drankjes aanzienlijk wat kosten met zich mee zullen brengen. Soms zijn drankjes dan ook twee tot zelfs vier keer duurder dan een vergelijkbaar drankje dat je thuis schenkt. Sommige mensen denken dat ze geld kunnen besparen door de alcoholische drankjes te vervangen voor frisdrank, koffie of thee, maar vergeten daarbij dat ook deze versnaperingen dik betaald moeten worden. Een kopje thee kan gemakkelijk acht keer duurder uitvallen dan wanneer je het thuis zou zetten.

Als je op drankjes in een restaurant wilt besparen kun je deze beter vervangen voor kraanwater. Het gros van de restaurants zal immers geen kosten in rekening brengen voor een glas, of karaf, water uit de kraan. Je dient soms wel nadrukkelijk om kraanwater te vragen omdat er ander alsnog kosten worden berekend voor bijvoorbeeld bron- of mineraalwater uit een fles. Wanneer je kraanwater als alternatief besteld voor frisdrank dan kun je al snel 2 euro per glas besparen en bovendien je gewicht beter op peil houden. Een echte win-win situaties dus.

Kies voor een bijzonder gerecht

Op het eerste gezicht kan het lijken alsof het kiezen voor een kleine, of goedkope, maaltijd in een restaurant de beste manier is om de kosten van uit eten gaan te drukken. Een goedkoper gerecht is echter niet in alle gevallen ook altijd de beste koop. Een, op het eerste oog, goedkoop gerecht kun je immers vaak ook thuis eenvoudig, en voor vrij weinig geld, klaarmaken. De wat ingewikkelder gerechten in een restaurant vragen echter vaak net wat meer van de keukenprins(es) en diens budget. Door een bijzonder gerecht te kiezen in een restaurant, kun je doorgaans dan ook meer geld besparen.

Indien je uit gaat eten dan moet je niet verwachten dat het grootste deel van de rekening een vergoeding is voor het voedsel dat je op je bord krijgt, maar wel naar de kosten die het bedrijf maakt voor de service en de inrichting van het pand. Het is om die reden dus zaak om waar voor je geld te krijgen, en te kiezen voor een bijzonder gerecht dat je zelf niet kunt, of wilt, koken. Het zal niet bepaald lonend zijn om uit eten te gaan voor een portie spaghetti met gehaktballetjes, maar bijvoorbeeld wel voor een wat duurderde exotische schotel.

De wijze van betalen

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar ook de manier waarop je je restaurantrekening betaalt, zal van invloed zijn op de kosten die je uiteindelijk maakt. Het bedrag dat onder de streep van de restaurantrekening komt te staan, hoeft immers niet de standaard prijs van het restaurant te zijn. Er zijn namelijk een heleboel manieren om deze kosten te drukken, bijvoorbeeld door kortingen en voordeelcoupons te gebruiken. Helaas voelen nog steeds een heleboel mensen zich bezwaard om dit soort kortingen op te strijken. Ze vinden het dan gênant om de kortingbonnen of voordeelcoupons in te wisselen. Een voordeel meepikken, is echter niets om je voor te schamen en het zal je budget alleen maar ten goede komen als je zonder blikken of blozen de korting in ontvangst neemt.

Steeds meer restaurants bieden immers scherp geprijsde cadeaubonnen aan in kranten, tijdschriften en online. Op deze manier probeert een restaurant namelijk klanten te lokken. Uiteraard zullen er aan de meeste van dit soort voordelen wel bepaalde voorwaarden zijn verbonden. Zo hanteren veel restaurants een minimum te besteden aankoopbedrag als je een zekere korting wilt ontvangen. Voordat je een dergelijke bon gaat gebruiken is het dan ook zeker aan te bevelen om de kleine lettertjes goed te lezen.

Wanneer je je aanmeldt voor inkoopactiewebsites, zoals Groupon, worden de krachten van een heleboel klanten als het ware gebundeld om een bepaalde groepskorting te krijgen. Deze kortingen worden dan meestal verstrekt door plaatselijke ondernemers nadat je je op een dergelijke website hebt geregistreerd. Dagelijks ontvangen leden van de website dan een e-mail met één of meerdere speciale dagdeals waarmee je soms tot wel de helft van de restaurantkosten kunt besparen. Natuurlijk blijft het altijd verstandig om voor het sluiten van een deal altijd de algemene voorwaarden zorgvuldig door te lezen. In de meeste gevallen zal er namelijk sprake zijn van een vervaldatum en/of eventuele andere voorwaarden.

Discount aanbiedingen zijn acties waarbij de directe kortingen kunnen variëren van 10 tot 25 procent of bestaan uit een één plus één gratis aanbieding waarmee je dus zomaar de helft van de kosten kunt besparen als je samen met iemand uit eten gaat. Je kunt deze acties vaak vinden op zogenaamde veilingwebsites voor uitstapjes- en vakanties.

Cashback restaurantacties

De besparing op een maaltijd in een restaurant hoeft niet te stoppen nadat je de rekening hebt voldaan. Er zijn immers ook zogenaamde cashback kredietkaarten aan te vragen. Met dit soort kredietkaarten kun je, na betaling van de restaurantrekening, een bepaald percentage ervan terugkrijgen van de kredietkaartmaatschappij. Hoewel dit vaak slechts een paar procenten bedraagt, zal de cashback toch altijd mooi meegenomen zijn.

Sommige cashback kredietkaarten betalen een echter een hoger percentage op elke aankoop die je doet in een specifieke categorie, zoals restaurants. In een heleboel gevallen veranderen de categorieën waar je een extra bonus cashback aan kunt vragen geregeld zodat er ook regelmatig een restaurantbezoek met voordeel kan worden ingepland. De moeite om even na te gaan of een bezoekje aan een restaurant je extra cashback op kan leveren, zal dan ook vaak de moeite waard blijken te zijn. Op die manier weet je bovendien precies welke kaart je moet gebruiken om de rekening in het restaurant te betalen en zo tevens de maximum beloning in de wacht te slepen.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.