Zijn bankiers overbodig? Voor de uitgifte van obligaties zijn ze alvast niet nodig, vindt vastgoedbedrijf Groep Huyzentruyt

De Waregemse projectontwikkelaar Groep Huyzentruyt geeft bedrijfsobligaties uit die bestemd zijn voor particulieren en bedrijven die minstens 100.000 euro willen inleggen. Vooral de methode valt op: zonder bank als tussenpersoon, maar volledig op eigen kracht na de online inschrijving van de kandidaat-belegger.

Met de bedrijfsobligaties wil het familiale vastgoedbedrijf zo’n 8 miljoen euro vers kapitaal ophalen. “Deze bedrijfsobligaties stellen ons in staat om bijkomend, en op een andere manier, onze plannen te financieren. Voor investeerders zijn deze obligaties een voordelig alternatief waarmee ze hun investeringsportefeuille kunnen diversifiëren”, zegt CEO Thomas Van Poucke.

Er zijn voor beleggers twee opties:

  • Met de formule GH’O 1 kan je kiezen om voornamelijk in lokale, Belgische vastgoedprojecten te investeren. Dat zijn obligaties met 1,43 procent bruto rendement, waarbij je eender wanneer kunt opzeggen. Na aftrek van de onroerende voorheffing komt dat neer op 1 procent netto.
  • Met GH’O 3 kan je beleggen in vastgoedprojecten in Polen, waar Groep Huyzentruyt sinds een vijftal jaar ook aan de slag is. Deze obligaties hebben sowieso een looptijd van 3 jaar, met een bruto rendement van 4,29 procent, netto gaat het om 3 procent.

Zonder bank

Doorgaans geven bedrijven die zulke obligaties uitgeven aan banken het mandaat om de markt af te tasten en naar de belangstelling van mogelijke investeerders te polsen. Het gaat om producten voor een select publiek, want lang niet iedereen heeft 100.000 euro of meer op overschot. Maar Groep Huyzentruyt pakt het anders aan:

  • Inschrijven kan alleen via een website. Er treedt geen bank als tussenpersoon op.
  • De projectontwikkelaar doet een beroep op het beveiligde platform van DocuSign. Zo kan een investeerder zeer eenvoudig via een digitaal formulier intekenen op de bedrijfsobligaties.
  • Wie voor de soepele formule GH’O 1 kiest, kan later ook gemakkelijk via e-mail opzeggen, zodra gewenst.
  • Groep Huyzentruyt heeft wel een informatienota neergelegd bij de financiële toezichthouder FSMA.

“We kiezen er doelbewust voor om deze uitgifte rechtstreeks naar de markt te lanceren. Grote voordeel voor de investeerders is dat er op die manier geen kosten zijn: er zijn geen instap-, uitstap- of beheerskosten. Er is ook geen sprake van een bewaarloon. Het nettorendement is dan ook écht netto”, zegt Van Poucke.

De CEO zegt wel dat aan de beleggerskant het perfect mogelijk is dat de private banker van de kandidaat-belegger contact opneemt, en niet de particulier zelf.

Belangstelling

De inschrijfperiode is 90 dagen. Is dat niet lang? “Het is niet ongewoon dat er een inschrijfperiode is bij de uitgifte van obligaties. Het is voor Groep Huyzentruyt een innovatief product, dus is het ook voor ons inschatting maken wat de timing zou moeten zijn om dit ingevuld te krijgen”, antwoordt Van Poucke.

“Bovendien loopt de periode tot we het bedrag hebben ingevuld. Op basis van de eerste reacties en inschrijvingen vermoeden we dat we die inschrijfperiode niet volledig zullen nodig hebben.”

Geen secundaire markt

Een vorm van secundaire handel, waarbij de belegger later zijn obligatie weer doorverkoopt, is niet mogelijk.

  • “De obligaties GH’O1 zijn maandelijks opzegbaar. Hier kunnen investeerders dus zeer gemakkelijk opnieuw hun investering – mét bijhorend verrekend rendement – opvragen”, legt Van Poucke uit. “Dit zien we als alternatief voor personen met cash-overschot die een rendement zoeken dat hoger is dan de huidige zicht-en spaarrekeningen, maar die toch vlot aan hun middelen kunnen indien ze deze nodig hebben.”
  • “De formule GH’O3 heeft een vaste looptijd van 3 jaar en is bijgevolg niet opzegbaar. Ook secundaire handel voorzien we niet. In ruil voor deze vaste periode hangt er een hoger rendement aan vast.”

(am)

Lees ook: Ghelamco haalt 50 miljoen euro op met groene obligatie

Meer