Zijn aandelen en woningen te duur? De Europese Centrale Bank denkt van wel

De Europese Centrale Bank (ECB) waarschuwt in een halfjaarlijks rapport over de financiële stabiliteit voor zeepbellen op de aandelen- en de vastgoedmarkt.

Waarom is dit belangrijk?

Door het lagerentebeleid van de Europese Centrale Bank zijn almaar meer spaarders en beleggers op zoek naar alternatieve voor de laagrentende spaarboekjes. In ons land krijg je bij het merendeel van de banken slechts een spaarrente van 0,11 procent. De afgelopen jaren zijn dan ook heel wat beleggers naar de aandelen- en vastgoedmarkt getrokken. Dat heeft ertoe geleid dat de aandelenkoersen en vastgoedprijzen fors zijn toegenomen.

De toezichthouder maakt zich zorgen over de waarderingen van bepaalde activa, waaronder die van aandelen en vastgoed. In het halfjaarlijks rapport merkt de ECB op dat die waarderingen fors zijn toegenomen als gevolg van het soepele geldbeleid, de stimulusmaatregelen en de heropening van de wereldwijde economieën na de lockdownperiodes. De ECB voegt daaraan toe dat “het nemen van risico’s door niet-banken en de verhoogde overheids- en bedrijfsschulden zich opstapelen.”

Overwaardering vastgoedmarkten

In het rapport benadrukt de toezichthouder dat er toenemende aanwijzingen zijn dat de vastgoedmarkten overgewaardeerd zijn en dat het risico op een prijscorrectie op middellange termijn substantieel is toegenomen. Volgens de ECB is de gemiddelde prijs voor residentieel vastgoed in de eurozone tijdens het tweede kwartaal van dit jaar toegenomen met 7,3 procent, de grootste stijging sinds 2005.

De ECB waarschuwt ook voor de impact van stijgende rentetarieven. “Met name huishoudens met hypotheken met variabele rente of met een vaste rente die voor een beperkte periode wordt vastgeklikt, staan bloot aan een onverwachte rentestijging, die hun vermogen om hun schuld af te lossen negatief zou kunnen beïnvloeden”, staat er in het rapport.

Beurscorrectie in de maak?

Luis de Guindos, de vicepresident van de ECB, sluit niet uit dat er binnenkort ook sprake kan zijn van een beurscorrectie. “De waarderingen van aandelen en risicovolle activa zijn fors toegenomen, waardoor ze vatbaarder zijn voor correcties”, aldus de vicepresident.

“Er zijn voorbeelden van gevestigde marktspelers die meer nieuwe en meer exotische beleggingen verkennen. Parallel daarmee zijn de woningmarkten in de eurozone snel gegroeid, met weinig aanwijzingen dat de kredietvoorwaarden als reactie daarop worden aangescherpt”, vervolgt hij in het rapport.

De Europese bankenregulator EBA heeft recent bijvoorbeeld nog een pleidooi gehouden voor de afschaffing van het hypothecair mandaat in ons land. Dankzij zo’n mandaat kan je stevig snoeien in de notariskosten. Maar dat betekent wel dat de bank niet meteen een hypotheek op je woning neemt. Dat gaat dus gepaard met extra risico’s voor de kredietgever.

In september kondigde de ECB een gematigde vertraging van schuldaankopen aan. Christine Lagarde, de voorzitter van de ECB, nam toen wel niet het begrip “tapering” in de mond. Ze had het over een herschikking. De ECB blijft er namelijk van overtuigd dat de hoge inflatie slechts tijdelijk is. Die bedroeg in oktober maar liefst 4,1 procent in de eurozone, het hoogste niveau sinds juli 2008.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.