Zien Duitse vaccinweigeraars binnenkort hun sociale zekerheden verdwijnen?

Het Duitse federale parlement voert momenteel een debat over een mogelijke vaccinatieplicht. Daaruit vallen ideeën te horen over hoe die verplichting eruit zal zien. Zo zou de mogelijkheid op tafel liggen om de werkloosheidsuitkering van Duitsers die hun vaccin weigeren, stop te zetten. Een stemming voor de controversiële verplichting staat in maart gepland.

In Duitsland buigen politici zich momenteel over de verplichte vaccinatie tegen het coronavirus. Uit de parlementaire discussie wordt stilaan duidelijk aan welke sancties de beleidsmakers denken om vaccinweigeraars tot een prik te dwingen.

Werkloosheidsuitkering en toegang tot arbeidsmarkt beperkt

Mocht de vaccinatie tegen het coronavirus verplicht worden in Duitsland, zouden weigeraars ernstige gevolgen kunnen dragen op de arbeidsmarkt. Zo gaf het Duitse Federale Agentschap voor Arbeid (Bundesagentur für Arbeit) toe dat ze de mogelijkheid bekijkt om de werkloosheidsuitkering stop te zetten voor wie zich niet liet vaccineren. Daarmee valt een essentiële pijler van de sociale zekerheid weg voor ongevaccineerde Duitsers.

Daarbovenop zouden werkgevers ook de toestemming krijgen om sollicitanten te weigeren omdat ze niet gevaccineerd zijn. “Wanneer er een algemene verplichting zal zijn voor de vaccinatie, en zo’n verplichting impliceert ook dat er wettelijke gevolgen aan vasthangen, kunnen werkgevers kandidaten kunnen weigeren als die niet gevaccineerd of hersteld zijn”, laat Detlef Scheele, voorzitter van het Agentschap voor Arbeid weten aan Funke Medien Gruppe, zo schrijft Euractiv.

Stemming in maart

In december maakte de Duitse regering bekend dat ze van plan was om op 1 februari een vaccinatieplicht in te voeren. Het zal echter tot maart duren voor het Duitse parlement tot een stemming over de verplichting overgaat.

Momenteel liggen drie scenario’s op tafel: een algemene vaccinatieplicht voor alle Duitsers ouder dan 18 jaar, een verplichting voor Duitsers ouder dan 50 jaar, of helemaal geen vaccinatieplicht.

Bondskanselier Olaf Scholz (SPD) is alvast voorstander van een universele vaccinatieplicht vanaf 18 jaar en ook leden van de Groene regeringspartij zijn gewonnen voor de verplichting. Maar lang niet alle partijen denken daar op dezelfde manier over. Vooral bij regeringspartij FDP (liberalen) ligt de verplichting moeilijk omwille van ideologische redenen. Bij de oppositiepartijen CDU (christendemocraten) en AfD (radicaal rechts) klinkt er regelmatig kritiek over de plannen.

Vanaf dinsdag 1 februari zal in Oostenrijk een algemene vaccinatieplicht voor alle burgers vanaf 18 jaar gelden. In Italië geldt die verplichting voor alle burgers ouder dan 50 jaar.

(evb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.