Duitsland voert lockdown voor ongevaccineerden in

De vaccinatieplicht tegen het coronavirus ligt in Duitsland ook op de onderhandelingstafel en zou vanaf februari volgend jaar kunnen gelden.

Aftredend bondskanselier Angela Merkel en haar opvolger Olaf Scholz hebben een nationale lockdown aangekondigd voor niet-gevaccineerde mensen. Dit is een krachtige maatregel om de verspreiding van het virus in te dammen, aangezien de situatie in Duitsland blijft verslechteren.

Niet-gevaccineerde personen zullen niet langer openbare plaatsen kunnen bezoeken, met uitzondering van supermarkten en apotheken. Voor privé-bijeenkomsten in openbare of privé-ruimten moeten niet-gevaccineerde personen hun contact beperken tot personen uit hun eigen huishouden en maximaal twee personen uit een ander huishouden. De maatregelen gelden voor alle Duitsers vanaf 14 jaar.  

Angela Merkel riep op tot een “daad van nationale solidariteit” om het aantal coronabesmettingen terug te dringen en de druk op de ziekenhuizen te verlichten.

Verplichte vaccinatie vanaf februari

Daarnaast passeerde de verplichte vaccinatie ook de revue tijdens de bijeenkomst van de Duitse federale regering en deelstaatregeringen. De kans is groot dat het coronavaccin vanaf februari 2022 verplicht wordt. Duitsland zou het tweede Europese land worden dat vaccinatie voor iedereen verplicht, na Oostenrijk.

Het Duitse parlement moet nog stemmen over de maatregelen. De concrete richtlijnen over de verplichte vaccinatie zullen naar verwachting tegen het einde van het jaar worden bekendgemaakt. Als de wet wordt goedgekeurd, is vaccinatie vanaf februari volgend jaar verplicht.

(lp/NS)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20