Ziekenhuizen zetten jonge artsen in de kou tijdens pandemie: nationale actie dreigt

De Belgische ziekenhuizen zijn op de proppen gekomen met een voorstel voor een nieuw wettelijk kader rond arbeidsvoorwaarden voor jonge artsen in opleiding. De Vlaamse vereniging voor arts-specialisten in opleiding (VASO) liet Business AM weten dat er in het huidig voorstel maar aan bitter weinig van hun broodnodige eisen wordt voldaan. VASO zal oproepen tot een nationale actie indien er deze week geen reactie komt van de regering en een tegenvoorstel van de ziekenhuizen.

In februari 2020 droeg gewezen minister van Volksgezondheid Maggie De Block de ziekenhuizen en artsen op om een akkoord te vinden voor de Belgische arts-specialisten in opleiding. De bedoeling was om een uniform contract te bekomen met aanvaardbare voorwaarden. 

Op dit moment is dat niet het geval, deelde VASO mee. ‘We willen bijvoorbeeld graag een uniforme regeling voor het aantal vakantiedagen die een arts-specialist in opleiding mag opnemen. Op dit moment verschilt dit lokaal van ziekenhuis per ziekenhuis’, vertelde Jonas Brouwers, een woordvoerder van VASO, aan onze redactie.

‘Onaanvaardbaar voorstel’

Tijdens het coronajaar deden zowel de arts-specialisten, als de artsen zelf enkele voorstellen voor een nieuw wettelijk kader. Daar werd volgens Brouwers echter weinig rekening mee gehouden door de ziekenhuizen. Het voorstel dat uit de bus kwam is onaanvaardbaar voor de jonge artsen in opleiding.

Als het huidige voorstel wordt goedgekeurd, zullen arts-specialisten in opleiding niet gecontroleerd worden op gepresteerde werkuren, die binnen een 60-urige werkweek ook niet uitbetaald zullen worden. Dat is voor de jonge artsen een bittere pil om te slikken, vooral tijdens de pandemie. Vanaf een eerste dag ziekte zullen de jonge artsen ook moeten terugvallen op 60 procent van hun loon. Tijd voor wetenschappelijk werk en bijscholing komt zo in het gedrang.

De Waalse vereniging voor arts-specialisten in opleiding (CIMACS) kwam donderdag al op straat om te manifesteren tussen 2 en 3 uur ‘s middags.

De Waalse vereniging voor arts-specialisten in opleiding kwam donderdag op straat om te betogen tegen de nieuwe maatregelen. Bron: CIMACS

‘Vandenbroucke moet reageren of er zullen acties volgen’

VASO zal op 5 mei nogmaals samenzitten met de ziekenhuizen en de artsen om de voorwaarden te bespreken. De ultieme deadline voor het nieuwe wettelijke kader is 19 mei. Die is trouwens al drie keer verlegd, volgens Brouwers.

De overheid komt in principe niet tussen bij deze vergaderingen maar VASO wil dat minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke toch ingrijpt. ‘We verwachten deze week nog een reactie van de minister en een tegenvoorstel van de ziekenhuizen. Anders zullen er nationale acties volgen’, klinkt het.

De jonge artsen zullen pleiten voor een sociale bescherming, pensioenopbouw, ouderschapsverlof en een basisloon waarbij ook wachtdiensten worden vergoed. Verder willen ze ook een uniform kader over de regeling rond vakantiedagen.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20