Limburgs platform moet personeelsprobleem ziekenhuizen uit de wereld helpen

Het hr-platform Paragon Medical, opgericht door de Truienaars Joris Brugmans en Dirk Vanstraelen, verbindt deeltijdse zorgwerkers die extra uren willen doen met vragende werkgevers. Na een jaar uittesten wil het in samenwerking met interim-kantoor ASAP uitbreiden over heel België.

Brugmans werkt al tien jaar als HR-verantwoordelijke bij het Truiense ziekenhuis Sint-Trudo en stelde in die tijd vast dat er in de zorgsector bijna een constante nood is aan tijdelijk personeel. ‘Er valt altijd wel eens iemand ziek of er is een zwangerschap, maar er zijn ook regelmatig piekmomenten waarop snel extra mensen nodig zijn’, vertelt hij.

Helft zorgwerkers deeltijds

Omdat ziekenhuizen een vast budget krijgen op basis van het aantal bezette bedden is het niet altijd even evident om genoeg personeel voltijds aan te nemen. Daardoor werkt 47 procent van de mensen in de zorg deeltijds, volgens de Belgische cijferorganisatie Statbel. 20.000 mensen, of bijna 15 procent van alle zorgwerkers, heeft een zorgkundig diploma maar doet er niets mee.

‘Dat moet beter kunnen’, vindt Brugmans. Daarom richtte hij een platform op waar ziekenhuizen of woonzorgcentra hun noden kunnen ingeven en deeltijds personeel dat extra uren wil doen kan ingaan op die aanbiedingen. Het proces bestaat al, maar ging altijd gepaard met veel administratie die met het platform wordt weggenomen. ‘Het grote voordeel is ook dat het geen volledig planningspakket is, maar dat het gewoon bovenop de al bestaande planningssoftware kan gebruikt worden’, zegt Brugmans.

Corona

Het idee bestaat al drie jaar en Paragon is sinds een jaar echt actief, maar voorlopig alleen nog maar in Sint-Trudo. Brugmans ziet de tijd nu rijp om uit te breiden naar de rest van België ‘en een kaart op nationaal niveau te creëren om te kunnen zien waar de grootste tekorten zijn.’ Voor de opschaling en de administratieve rompslomp ging Brugman een samenwerking met het interim-kantoor ASAP aan, zodat zowel werkgever als werknemer zich daar geen zorgen over moet maken en de tijdelijke aanwerving nog dezelfde dag kan gebeuren.

Maar is de coronacrisis niet een heel vreemd moment om het product te lanceren? Want nu ziekenhuizen alles op alles zetten, zal er wel minder deeltijds gewerkt worden. ‘Er hebben inderdaad wel iets meer mensen voltijdse contracten gekregen, maar het is niet zo simpel om dat in 1, 2, 3 te regelen’, zegt Brugmans. En wat de coronacrisis ook bewijst is dat er een groot personeelstekort is in de zorg. ‘Bovendien zit een hoop van het ziekenhuispersoneel dat in zogenaamde niet-essentiële afdelingen stond zonder werk. Die kunnen via Paragon ander werk vinden.’

Vertraging

Al geven zowel Brugmans als ASAP, dat de onderhandelingen voert, toe dat corona de implementatie van het systeem vertraagt. ‘Er lopen momenteel gesprekken met onder meer de rusthuisuitbater Armonea, maar de software wordt nog niet gebruikt. De drukte van de coronacrisis heeft daar een stokje voor gestoken’, zegt Ann Boterman van ASAP. Daarnaast zijn er nog onderhandelingen met andere ziekenhuizen en woonzorgcentra.

ASAP wil met de samenwerking het personeelsprobleem in ziekenhuizen deels oplossen, ‘maar voor een structurele oplossing op lange termijn zal meer nodig zijn’, klinkt het. Het interim-kantoor ijvert bijvoorbeeld voor meer tegemoetkomingen voor uitzendarbeid in de zorg, zodat andere werknemers op adem kunnen komen en zich meer kunnen specialiseren. ‘De balans in de zorg moet terugkomen’, vindt Boterman. Daarom ijvert ze ook voor een opwaardering van de studie en de lonen in de gezondheidssector.

Paragon zal zich in eerste instantie focussen op de zorg, maar koestert plannen om in de toekomst ook andere sectoren te betrekken. ‘Ik denk dan bijvoorbeeld aan het onderwijs en de luchtvaart, waar tijdelijk werk ook heel vaak nodig is’, zegt Brugmans. ‘Maar eerst goed lanceren in de zorgsector. Het zou geweldig zijn als we 10 tot 15 procent van de zorgwerkers kunnen bereiken. Over een jaar kijken we wel verder.’

Meer