Ziekenfonds CM wil hogere lonen in de zorgsector: ‘Middelen zijn ongelijk verdeeld’

De zorgverleners hebben het land tijdens de coronacrisis rechtgehouden, zegt het christelijk ziekenfonds naar aanleiding van Rerum Novarum, het feest van de christelijke arbeidersbeweging. Volgens de CM verdienen ze daarom een structurele loonsverhoging.

Na de virtuele speeches van ACV-voorzitter Marc Leemans en zijn collega van beweging.net Peter Wouters, is het donderdag op Hemelvaartsdag de beurt aan CM-voorzitter Luc Van Gorp. Hij wil de Covid-19-crisis aanwenden om een nieuwe richting in te slaan. Want er is naast een economische relance ook nood aan een maatschappelijke relance, zegt hij.

Maatschappij en economie waren immers niet duurzaam, sociaal, eerlijk of rechtvaardig georganiseerd, klinkt het. Van Gorp schuift daarom enkele pistes naar voren. Zo zijn meer middelen nodig voor de zorgsector, naast een rechtvaardigere verdeling van mensen en middelen. Bijvoorbeeld de woonzorgcentra hebben ‘absoluut nood aan meer mankracht’. ‘Tijdens de gezondheidscrisis hebben we nog maar eens gemerkt dat onze zorgverleners van goudwaarde zijn. Dit moet morgen ook het geval zijn, zonder onderscheid! De mensen in de zorg mogen niet met zich laten sollen. Zij zijn niet langer het kneusje van de klas. Dat geldt niet alleen voor de ziekenhuiszorg, maar ook voor mentale gezondheidszorg, de thuiszorg, de zorg voor personen met een beperking, de jeugdzorg en de hele ouderenzorg’, vindt Van Gorp. Zij verdienen een structurele loonsopslag, en geen eenmalige premie. De middelen zijn nu ongelijk verdeeld binnen de zorg, ‘de loonspanning is vandaag te hoog’.

Van Gorp wil bovendien het gezondheidszorgmodel ‘grondig tegen het licht houden’. Na de crisis zal het niet meer business as usual zijn in de ziekenhuizen. En de woonzorgcentra zullen zich anders moeten organiseren, ‘wellicht een stuk kleinschaliger’.

‘Nieuw politiek systeem’

De CM-voorzitter pleit voorts ‘resoluut voor een nieuw politiek systeem’, waarbij hij verwijst naar het feit dat er acht ministers bevoegd zijn voor Volksgezondheid. ‘We hebben nood aan een nieuwe generatie politici die bereid is om het huidige politieke systeem af te breken en terug op te bouwen.’

Hij voegt er nog aan toe dat ‘gezond zijn meer is dan niet ziek zijn’. Zo wil hij het belang van andere elementen onderstrepen die evengoed invloed hebben op gezondheid en levenskwaliteit. Van Gorp pleit meer algemeen ook voor meer kleinschaligheid.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.