Bij de start van een nieuw jaar veranderen er een resem zaken. Een daarvan is een wijziging aan de vakantieregeling. Zo worden ziektedagen tijdens je verlof vanaf 2024 niet meer meegeteld bij de vakantieperiode. Je kunt daardoor de verloren vakantiedagen op een ander moment opnemen.
Ziek tijdens de vakantie? Vanaf volgend jaar tellen die dagen niet meer mee als vakantiedagen

Waarom is dit belangrijk?
In 2024 veranderen er heel wat zaken die een impact kunnen hebben op jouw financiële situatie. We laten deze maand ons licht schijnen over de voornaamste wijzigingen.Context: Wie vandaag ziek wordt of een ongeval krijgt tijdens een vakantieperiode, is zijn verlofdagen kwijt. Daar komt vanaf volgend jaar verandering in. De plenaire Kamer heeft afgelopen zomer het licht op groen gezet om enkele zaken te wijzigen aan de vakantieregeling. Europa vroeg België al sinds 2016 om dat te doen.
- Om te beginnen tellen ziektedagen tijdens je verlof niet langer als vakantiedagen. Je zal tijdens die periode een gewaarborgd loon voor ziekte krijgen en het recht behouden om de vakantiedagen later nog op te nemen.
Details: Er gelden wel enkele voorwaarden.
- Je moet je werkgever onmiddellijk op de hoogte brengen van je verblijfsadres indien je je niet op je thuisadres bevindt.
- Je bent verplicht een doktersbriefje in handen te hebben, ook als dat niet vereist is op basis van een collectieve arbeidsovereenkomst of het arbeidsreglement. In geval van overmacht hoort het medisch getuigschrift binnen een redelijke termijn voorgelegd te worden aan je werkgever.
- Voorts moet je de werkgever uitdrukkelijk vragen om de vakantiedagen die samenvallen met arbeidsongeschiktheidsdagen later te kunnen opnemen.
- De uitbetaling van de overgedragen vakantiedagen gebeurt op het einde van het jaar waarin je die dagen normaal moest opnemen. Op het moment dat je de vakantie effectief opneemt, krijgt je niets meer omdat die betaling al gebeurd is.
Opgemerkt: Die regeling geldt niet enkel voor ziektedagen of wanneer je vakantie is verstoord door een ongeval. Je kunt de verlofdagen ook verleggen wanneer die vallen tijdens:
- de moederschapsrust of het vaderschapsverlof (‘omgezette moederschapsrust’).
- het profylactisch verlof.
- het geboorteverlof.
- het adoptieverlof.
- het pleegzorgverlof en pleegouderverlof.
Vakantiedagen overhevelen naar volgend jaar
Ook dit nog: Een werknemer heeft in principe twintig vakantiedagen per jaar die hij in datzelfde jaar moet opnemen. Op dit moment mag je de vakantiedagen wettelijk gezien niet overdragen naar het jaar daarop. Dat wijzigt eveneens in 2024.
- In bepaalde omstandigheden, wanneer je bijvoorbeeld ziek wordt tijdens je verlof, kan je binnen enkele weken de vakantiedagen alsnog overhevelen naar het daaropvolgende jaar. Als zo een overdracht mogelijk is, krijg je tot 24 maanden na het jaar waarin je die vakantie niet kon opnemen nog de kans om dat alsnog te doen.
- Het is niet mogelijk om tijdens het jaar vakantiedagen op te sparen om ze later te gebruiken. Als er geen sprake is van bijvoorbeeld een ongeval of ziekte ben je verplicht de twintig vakantiedagen in het huidige jaar te gebruiken.
- Deze regeling geldt niet voor de extralegale verlofdagen. De sectoren of bedrijven bepalen zelf hoe ze die vakantiedagen regelen. Een overdracht zonder bijvoorbeeld ziekte is in dit geval dus mogelijk.
(cv)