Geen ziektebriefje meer nodig voor een dag afwezigheid

Wie in een bedrijf met meer dan 50 werknemers werkt, moet binnenkort geen ziektebriefje meer binnenbrengen bij een dag afwezigheid. Dat heeft de Kamer net voor het herfstreces beslist.

Waarom is dit belangrijk?

Tot voor kort konden grote bedrijven zelf beslissen of werknemers een ziekteattest moeten bezorgen, gezien daar in de Belgische arbeidswetgeving geen algemene verplichting voor was. Dat is nu verleden tijd: een arbeidsovereenkomst of -reglement mag dat niet langer vastleggen.

De essentie: Werknemers hebben geen ziekteattest meer nodig bij een dag afwezigheid.

  • Omdat huisartsen bedolven raken onder de hoeveelheid administratief werk, wil de federale regering met het initiatief hun werklast beperken. 
  • Werknemers zullen tot drie keer per jaar afwezig mogen zijn zonder een ziektebriefje te hoeven voorleggen. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) benadrukt wel dat de werkgever nog altijd controleren. “De werkgever behoudt alle mogelijke controlerechten daarop. Mensen moeten uitleggen waarom ze afwezig zijn”, klinkt het tegenover openbare omroep VRT.
  • In kleine tot middelgrote bedrijven met minder dan 50 werknemers, zal de verplichting van het ziektebriefje nog wel mogen worden opgenomen in de arbeidsovereenkomst. Na een jaar moet de effectiviteit van de regel geëvalueerd worden. Daarna zou het ziektebriefje voor één dag ook bij kleinere bedrijven kunnen verdwijnen.
  • De nieuwe wet geldt nog niet meteen. Dat zal pas zo zijn wanneer ze in het Belgisch Staatsblad wordt gepubliceerd. Geert Vermeir van de hr-dienstenleverancier SD Worx verwacht dat de regel “ergens in de tweede helft van november” in werking zal treden, staat te lezen in De Tijd.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20