Zes op de tien Belgen tevreden over aanpak coronapandemie

Een meerderheid van de Belgen, 61 procent, vindt dat België de strijd tegen het coronavirus goed heeft aangepakt. Dat blijkt uit een bevraging door de Amerikaanse denktank Pew Research Center. Het nationale coronabeleid wordt wel minder breed gedragen dan in Nederland of Duitsland.

Pew Research ondervroeg tussen 10 juni en 3 augustus telefonisch ruim 14.000 volwassenen in 14 geavanceerde economieën, waaronder ruim 800 respondenten in België. Daaruit blijkt dat een ruime meerderheid van de ondervraagden achter het beleid van hun nationale overheid staat. In België geeft 61 procent zijn goedkeuring, wat vergelijkbaar is met Frankrijk, het land dat vaak inspiratie bood voor de Belgische corona-aanpak.

In Nederland en Duitsland is de steun van de bevolking voor het beleid nog een pak hoger: bij respectievelijk 87 en 88 procent van de ondervraagden gaat de duim omhoog. Absolute uitblinker is Denemarken, waar bijna alle ondervraagden (95 procent) de nationale corona-aanpak goed vinden.

In slechts twee landen is er een meerderheid die het nationale coronabeleid afkeurt: de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

bron: Pew Research Center

Verdeeldheid

Afgaande op de enquête, leidt de coronacrisis in de meeste landen tot minder samenhorigheid onder de bevolking. Een meerderheid van de Belgische ondervraagden, 55 procent, vindt dat het land nu meer verdeeld is dan voorheen. Dat percentage is in landen als Nederland, Duitsland en Italië ongeveer even groot. In de VS is dat, weinig verrassend gezien de voorbije turbulente maanden, zelfs 77 procent.

Op de vraag of het coronavirus het dagelijkse leven veranderd heeft, reageren de Belgen uiteenlopend: 48 procent vindt eerder van wel, 51 procent eerder van niet.

Het volledige onderzoek vindt u hier.

Lees ook: Van alle kanten kritiek op coronabeleid: harde kritiek in open brief en dagvaarding voor Van Ranst

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20