Een aanzienlijk deel van de zelfstandige supermarkten in Vlaanderen maakt verlies. Ze kunnen hun kosten niet doorrekenen aan de klant. Maar Stefan Van Rompaey, retailexpert bij RetailDetail, wil dat cijfer toch relativeren.
Beluister hier het volledige interview met Stefan Van Rompaey:
In het nieuws: Meer dan 27 procent van de Vlaamse zelfstandige supermarkten zou vorig jaar verlies hebben gemaakt.
- Van Rompaey: “Die supermarkten hebben de kosten zien stijgen. In de eerste plaats de kosten voor energie, maar ook de huurprijzen en de lonen zijn gestegen, want die zijn geïndexeerd. Dat heeft ze in problemen gebracht omdat je de prijzen niet zomaar kan laten stijgen. Door de hevige concurrentie in de sector kan je je dat niet permitteren. En zelfstandige supermarkten zijn ook vaak gebonden aan maximumprijzen die worden opgelegd door hun franchisegevers.”
- “De franchisegevers zitten ook gevangen in die concurrentiestrijd. Zij proberen hun marktpositionering te bewaken. Daar hoort een prijsbeleid bij, dat is niet zo onlogisch. Zelfstandigen voelen zich langs de ene kant een beetje vastgezet. Maar ze zitten nu eenmaal in een markt die heel erg competitief is.”
- “We moeten die cijfers een beetje relativeren. De gemiddelde winst is momenteel op hetzelfde niveau als voor de pandemie, dus dat van 2019. Er is weinig rampzaligs aan de hand”, vindt Van Rompaey. “Zeker na twee jaren waarin de supermarkten het heel goed hebben gedaan: 2020 en 2021, dankzij de lockdown en de sluiting van de horeca. Veel van die zelfstandige supermarkten hebben wel een zekere reserve. Ze zullen dat jaar verlies wel kunnen opvangen.”
(evb)