Op deze manier wil Europa koploper worden op vlak van zelfrijdende auto’s

Op deze manier wil Europa koploper worden op vlak van zelfrijdende auto’s
Meerdere merken, waaronder Mercedes-Benz, ontwikkelen zelfrijdende technologie. (Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg via Getty Images)

De Europese Commissie wil in september een legislatief kader indienen dat EU-lidstaten zal toelaten om de inschrijving en verkoop van volledig zelfrijdende auto’s goed te keuren. Daarmee wil Europa een primeur behalen: het wil de eerste markt in de wereld worden waarin dat mogelijk wordt.

Het gaat meerbepaald om wetgeving die landen zal toestaan om per fabrikant elk jaar tot 1.500 auto’s met een autonomieniveau van vier in te schrijven. Er zijn in totaal vijf niveaus van autonoom rijden, waarbij niveau vier dusdanig geavanceerd is dat er quasi geen enkele vorm van menselijke tussenkomst meer nodig is. Menselijke chauffeurs zouden enkel voor uitzonderlijke omstandigheden moeten ingrijpen.

Dergelijke voertuigen zijn echter nog altijd niet klaar voor de markt: de meeste autobedrijven die autonoom rijden, doen momenteel testen, bevinden zich tussen de tweede en derde stap. Tesla’s autopiloot bevindt zich bijvoorbeeld op niveau twee, waarbij een menselijke chauffeur al sommige taken kan overlaten aan de auto, zoals van baan verwisselen en accelereren of remmen. 

Bij niveau drie neemt de auto zo goed als alle taken zelf over, maar moet de chauffeur nog altijd klaarstaan om in te grijpen wanneer dat nodig is. 

Toekomstgezinde wetgeving

De wetgeving die de EU voorstelt, kijkt dus sterk vooruit: het zal nog jaren duren voordat auto’s die volledig autonoom zijn klaar zijn om op de markt te worden gebracht. Door ze nu al te legaliseren, kan dat er wel voor zorgen dat ze uitvoerig worden getest op de Europese wegen, waardoor Europa koploper zou kunnen worden op de commerciële markt van zelfrijdende technologie.

Dat het plan daarvoor dient, werd aan Politico door insiders met kennis van de zaak bevestigd. De EU werkt momenteel al aan wetgeving die het moet toelaten om auto’s met level drie te verkopen in heel de Unie. Sommige wagens, zoals de Mercedes EQS en de nieuwe Mercedes S-klasse, zijn al op dat niveau, maar voorlopig kunnen ze enkel onder beperkte voorwaarden in Duitsland worden gebruikt.

Stapvoets naar niveau vier

Als het plan van de Commissie wordt goedgekeurd, wordt de EU de eerste markt in de wereld waar wagens van niveau vier de weg op mogen. De beperking van 1.500 auto’s per producent zou moeten garanderen dat de technologie op een veilige manier wordt ontwikkeld. Antonio Avenoso, uitvoerend directeur van de Europese Raad voor Transportveiligheid, vertelt aan Politico dat de veiligheid niet in het gedrang mag komen en dat er daarom streng toezicht moet worden gehouden op de ontwikkeling van de technologie.

Na een proefperiode van twee jaar moet daarna geëvalueerd worden of de initiële experimenten een succes zijn. “Er wordt zeer nauwlettend gekeken naar hoe deze voertuigen in het veld presteren”, zei een ongenoemde ambtenaar van de Europese Commissie aan Politico. 

(jvdh)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.