Markten:
Markten inladen...

DINSDAG 11 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Zelfmoord in Amerika: +33% sinds 1999

Logo Business AM
Lifestyle

20/06/2019 | Dominique Dewitte | 3 min leestijd

Steeds meer Amerikanen plegen zelfmoord. De zelfmoordcijfers zijn in de VS de voorbije 20 jaar met 33% gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC). De stijging treft alle lagen van de bevolking, zowel mannen als vrouwen, als rassen en etniciteiten.

Uit de statistieken blijkt dat zelfmoord een van de weinige doodsoorzaken is die stijgt. Hoewel de stijging algemeen onrustwekkend is, zijn enkele cijfers ronduit beangstigend. Zo is de zelfmoordratio onder de inheemse vrouwen met 139% gestegen, die onder inheemse mannen met 71%. Het zijn voornamelijk jongere mensen die zich het leven ontnemen, want het gros van de zelfmoorden wordt geregistreerd in de leeftijdscategorie tussen 15 en 44 jaar.

Het Center for Native American Youth wijt de hoge zelfmoordcijfers “aan historische trauma’s, chronisch ondergefinancierde sociale programma’s en niet nagekomen beloftes van de Amerikaanse regering”. Jonge ‘native Americans’ worden met een reeks zaken geconfronteerd die een crisis veroorzaken die vaak in zelfmoord resulteert.

Zelfmoord onder 15- tot 24-jarigen: +51%

Maar niet enkel de inheemse bevolking lijdt. Ook de zelfmoordratio onder 15- tot 24-jarigen bevindt zich op het hoogste niveau in 20 jaar. Die ratio is de voorbije 10 jaar met liefst 51% gestegen. Specialisten leggen de oorzaak bij een reeks fenomenen. Vooral het toenemend gebruik van sociale media baart zorgen. Net al angstgevoelens, depressie, en zelfverminking, blijkt uit een recente studie die het Journal of the American Medical Association publiceert.

Hoewel de zelfmoordratio onder jonge mannen significant hoger ligt dan onder jonge vrouwen, is die ratio de voorbije 12 jaar bij die vrouwen (87%) sneller gestegen dan bij mannen (45%). 

De opioïdencrisis is een katalysator

Andere oorzaken voor de stijging zijn volgens dezelfde studie de meer accurate rapportage,. Meer overlijdens worden nu als zelfmoord aanvaard in vergelijking met vroeger. Ook de opioïdencrisis komt in het rapport sterk naar voren als een mogelijke katalysator van zelfmoorden. Het Amerikaanse ministerie van binnenlandse veiligheid wil daarom Fentanyl als een massavernietigingswapen gaan classificeren. Een dergelijke status zou de autoriteiten kunnen helpen om te proberen de golf van sterfgevallen door overdosissen te stoppen.

Verder stelt men vast dat zelfmoord vooral staten met een overwegend republikeins kiezerspubliek treft. Het probleem van de zelfmoorden is volgens waarnemers één van de elementen die de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten mogelijk maakten.

Bij de helft van alle Amerikaanse zelfmoorden speelt een vuurwapen een hoofdrol. Het aantal zelfmoorden in de Verenigde Staten ligt daarmee dubbel zo hoog als in Groot-Brittannië, waar men strikte wapencontroles hanteert.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks