Zeewier mogelijke grondstof voor milieuvriendelijke geluidsisolatie

Zeewier zou de basis kunnen vormen voor de productie van een milieuvriendelijk materiaal voor geluidsisolatie. Dat blijkt uit een onderzoek onder leiding van wetenschappers aan het Indian Institute of Technology in Kanpur. De onderzoekers kwamen immers tot de vaststelling dat agar, een polysacharide die uit de celwanden van sommige soorten zeewieren wordt gewonnen, over geluidswerende mogelijkheden zou beschikken.

Deze conclusies bieden de sector volgens de wetenschappers de opportuniteit om afstand te nemen van petrochemische schuimen.

Fossiele brandstoffen

“De meeste ruimtes zijn nu ontworpen met geluidsabsorberende materialen die hinderende geluiden van het dagelijks leven helpen dempen”, verduidelijkt onderzoeksleider Chindam Chandraprakash, professor materiaalwetenschappen, uit.

“Het beheersen en optimaliseren van de manier waarop geluid zich door een omgeving beweegt, vormt de sleutel tot de creatie van functionele ruimtes. Meestal wordt daarbij beroep gedaan op schuimplastic. Dit materiaal is bovendien verkrijgbaar in verschillende materialen en diktes, zodat ze op specifieke vereisten kunnen worden afgestemd.”

“De meeste woningen zijn met deze materialen uitgerust, maar men vindt de producten ook terug in auto’s en vliegtuigen”, merkt  Chandraprakash op. “De meeste materialen die geluiden moeten helpen dempen, zijn echter vervaardigd uit plastic schuim dat niet gemakkelijk opnieuw kan worden afgebroken of gerecycleerd.”

“Het gaat immers meestal om polyurethaan en andere polymeren die van ruwe olie of schaliegas zijn afgeleid. Maar de natuur biedt ook toegang tot alternatieven die wel biologisch kunnen worden afgebroken.”

Alternatieven

“Om petrochemicaliën te vermijden, zijn diverse onderzoekers op zoek gegaan naar meer duurzame en biologisch afbreekbare geluidsabsorberende alternatieven”, stipt Chandraprakash aan. “Op die manier zou de ecologische voetafdruk van de isolatie moeten kunnen worden verkleind.”

“Daarbij moet echter vaak worden vastgesteld dat de materialen onvoldoende absorberende capaciteit hebben om hinderlijke geluiden efficiënt te dempen. Andere producten blijken dan weer uiteindelijk te dik of onpraktisch om gefabriceerd te kunnen worden.”

Deze problemen inspireerde het team van Chindam Chandraprakash om op zoek te gaan naar een plantaardig, biologisch afbreekbaar materiaal dat eenvoudig te vervaardigen zou zijn en een scala aan geluiden zou kunnen absorberen.

Het team creëerde daarbij dunne films van agar, die met een aantal andere plantaardige additieven werden gecombineerd. Daarbij werd zowel met de dikte als de porositeit van de geselecteerde films geëxperimenteerd.

“De experimenten toonden aan dat poreuze films gemaakt met de hoogste concentraties agar over de beste geluidsabsorberende eigenschappen beschikten en dezelfde resultaten opleverden als traditionele akoestische schuimen”, kon Chandraprakash vaststellen.

De wetenschappers willen in een volgende fase van hun onderzoek bekijken of de agarfilms ook voor een aantal andere toepassingen, zoals vlambestendigheid, zouden kunnen worden gemodificeerd.

(kg)

Meer