Zal Wall Street in 2022 ook garant staan voor mooie beurswinsten?

Ondanks het recente verlies naar aanleiding van de Omikron-variant kleuren de belangrijkste Amerikaanse beursindexen nog mooi groen in vergelijking met de start van het jaar. Vraag is natuurlijk: kan Wall Street een positief vervolg geven aan die koersevolutie. Persagentschap Reuters vroeg aan 45 strategen om vooruit te blikken.

Zowel de Europese als de Amerikaanse beurzen kregen het afgelopen vrijdag zwaar te verduren. De beursindexen moesten na de waarschuwing van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over de Omikron-variant heel wat terrein prijsgeven. De Eurostoxx50 verloor die dag ruim 4,7 procent en de Dow Jones nam een duik van 2,3 procent. De Nasdaq en de S&P500 gingen elk 2,2 procent lager. Het was meteen ook één van de slechtste beursdagen van het jaar

Goed jaar voor de beurzen

Ondanks die recente verliezen hebben de indexen tot nu toe een goed jaar achter de rug. Heel wat indexen zijn goed op weg om het jaar af te sluiten met dubbele winstcijfers. De Eurostoxx50 noteert momenteel 14 procent hoger in vergelijking met de start van dit jaar. De Dow Jones doet het 13 procent beter en de Nasdaq noteert zo’n 22 procent hoger. De S&P500 kan op dit moment terugblikken op een groei van ruim 21 procent.

Verschillende experts, waaronder de gerenommeerde hoogleraar Jeremy Siegel, hebben de afgelopen maanden gewaarschuwd voor een eventuele beurscorrectie die in de maak is. Maar een rondvraag van Reuters bij 45 strategen leert dat de vooruitzichten over Wall Street toch optimistisch zijn. Zo verwachten ze dat de S&P500 het jaar 2022 zal afsluiten op 4.910 punten, oftewel 7,5 procent meer dan nu. De strategen verwachten dat de bedrijfswinsten en de economische groei de rally van dit jaar zal verlengen.

Correctie wordt niet uitgesloten

Het streefdoel van 4.910 punten is hoger dan bij een gelijkaardige rondvraag in augustus. Toen gingen de strategen uit van een toename tot 4.725 punten. De bevraagde experts sluiten een correctie of terugval van de S&P500 in de komende zes maanden weliswaar niet uit. Ze verwijzen daarbij naar de recente speech van Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve. Hij zei dinsdag dat de kans bestaat dat het opkoopprogramma van de toezichthouder eventueel vroeger dan verwacht kan stopgezet worden.

Volgens diezelfde bevraging zal de Dow Jones tegen het einde van volgend jaar op 37.500 staan. Dat is een toename van 8,7 procent in vergelijking met de slotkoers van dinsdag.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20