Zal er überhaupt geskied kúnnen worden? Frankrijk sluit wintersport uit, Italië vraagt dat EU alle skigebieden sluit

De Italiaanse premier Giuseppe Conte wil niet dat er kerstmis gevierd wordt op de Italiaanse skipistes. Om te vermijden dat er wordt uitgeweken naar de skigebieden in de buurlanden, vraagt hij om een gecoördineerde Europese aanpak van de wintersportvakantie. 

Skivakanties zijn op elk vlak oncontroleerbaar’, zegt de Italiaanse regeringsleider maandag op de Italiaanse televisie. Hij is vastberaden om een herhaling te vermijden van het scenario van dit voorjaar. Veel belangrijke COVID-19-clusters in Europa konden toen teruggebracht worden naar de pistes en après-skibars in Zuid-Tirol. (Maar ook in Oostenrijkse skigebieden). Conte zei zonder omwegen dat er niet zal geskied worden in de Italiaanse Alpen deze kerstvakantie, ‘want anders zitten we met een derde golf’.

Europese aanpak

Daarom bedisselt hij naar eigen zeggen een gecoördineerde aanpak met andere Europese landen. Dinsdag gaf hij op Twitter aan dat hij ‘de Europese coördinatie van COVID-19-maatregelen tijdens de kerstvakantie’ besproken had met commissievoorzitter Ursula von der Leyen. 

De lokale overheden zetten de Italiaanse premier onder druk. ‘Als de pistes gesloten moeten blijven, moet dat gebod gelden voor heel Europa’, zei de gouverneur van de alpenregio Veneto in de krant La Repubblica. ’Het zou een onaanvaardbare grap zijn om de pistes in Veneto te sluiten terwijl mensen lustig skiën aan de andere kant van de berg.’ Hij voegde eraan toe dat een seizoen zonder wintersport zelfmoord is voor bergregio’s. 

De gouverneur van Ligurië, een andere Noord-Italiaanse regio, stelt op Facebook dat het sluiten  skigebieden in zijn provincie alleen al ‘120.000 jobs in het gedrang zou brengen’.  

Frankrijk steunt, Oostenrijk ligt dwars

Frankrijk volgt de Italiaanse redenering. ‘Het is onmogelijk dat de skigebieden in Frankrijk tijdens de kerstvakantie open zullen zijn voor skiliefhebbers’, zei de Franse president Emmanuel Macron dinsdagavond. Oostenrijk daarentegen lijkt gebrand op een kerstvakantie mét wintersport. 

‘De toeristische industrie in Oostenrijk is wintersport’, zei de Oostenrijkse minister van Financiën Gernot Bluemel in een persbericht. ‘Als de EU echt een algemene sluiting wil, dan moeten ze ervoor betalen.’ Volgens de Oostenrijkse schatbewaarder zou zijn land door een verbod op wintersport tijdens de kerstvakantie ongeveer 2,4 miljard euro aan inkomsten mislopen. Hij stelt voor dat de EU in dat geval 80 procent daarna vergoed. 

De Italiaanse overheid is zeer beducht om maatregelen te versoepelen. Na een relatief rustige zomer swingen de coronacijfers in het zuiderse land opnieuw de pan uit. Gisteren bezweken 630 Italianen aan COVID-19, wat de totale dodentol op 50.000 doden brengt. 

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20