Zakenbank Morgan Stanley schrapt 1.500 banen

Amerikaans zakenbank Morgan Stanley schrapt wereldwijd 1.500 banen. Dat komt overeen met ongeveer 2 procent van het volledige personeelsbestand.

De ontslagen zullen vooral in het technologiedepartement en in de operationele divisies gebeuren, maar ook de verkoops-, handels-, en onderzoeksdepartementen staan onder schot. Daarenboven zijn het niet enkel kleine garnalen die hun baan zullen verliezen, weet Bloomberg. Verschillende managers zullen binnenkort hun ontslagbrief krijgen.

Zakenbanken over heel de wereld hebben de voorbije maanden hun personeelskorps doen inkrimpen. Dat heeft te maken met een val in handelsinkomsten en de verwachting dat door digitalisering minder werknemers zullen nodig zijn. Volgens een bron van CNBC is de boosdoener bij Morgan Stanley de ‘onzekere economische vooruitzichten op het internationale toneel’.

In Europa heeft Morgan Stanley kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Zweden, Spanje, Polen, Nederland, Italië, Duitsland en Frankrijk.

Herstructurering

CEO James Gorman begon al met herstructureringen in 2015 door een vierde van de vaste werknemers te ontslagen, en grote delen van de activiteiten in grondstoffen te verkopen.

Die strategie werkte: het marktaandeel groeide. Het laatste kwartaal pakte het bedrijf nog uit met 10,1 miljard dollar inkomsten, 500 miljoen dollar meer dan verwacht. Ook op de beurs doet de bank het goed dit jaar: Het aandeel van Morgan Stanley groeide met 25 procent in 2019, de beste prestatie sinds 2016. Dat er nu dus weer ontslagen vallen, is voor analisten een verrassing.

Creatieve traders

De bank kwam eerder dit jaar wel al in nauwe schoentjes door een onderzoek naar vier van zijn traders omdat die op een creatieve manier 140 miljoen aan verliezen verhuld hadden.

Morgan Stanley is verre van de enige bank die snijdt in zijn personeelsbestand. Ook bij Citigroup en Deutsche Bank vielen recentelijk ontslagen. In totaal schrapten banken in 2019 al meer dan 75.000 banen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20