YouTube moet gegevens van illegale uploaders niet bekendmaken

De videosite YouTube is niet verplicht om het internet-adres of de email-gegevens bekend te maken van gebruikers die films illegaal op zijn platform uploaden. Dat heeft het Europese Hof van Justitie gezegd. In zijn motivatie wijst het Hof erop dat er een balans moet worden behouden in de afweging tussen de copyrights van de filmmakers en de bescherming van persoonlijke gegevens.

Het dossier was door een Duitse rechter aan het Europese Hof van Justitie voor advies voorgelegd. De Duitse rechtbank was geconfronteerd met een dossier van de Duitse filmverdeler Constantin Film Verleih die een aantal piraten wou aanklagen.

De Duitse onderneming had aan YouTube en diens moederbedrijf Google gevraagd om de e-mails, telefoonnummers en internet-adressen van personen die zeven en zes jaar geleden de films Scary Movie 5 en Parker illegaal op het platform van de videosite hadden opgeladen. Constantin Film heeft van beide producties de Duitse distributierechten.

Zowel Google als YouTube weigerden echter op de eis van Constantin Film in te gaan. Daarop had de Duitse filmverdeler beslist om naar de rechtbank te stappen. Het Europese Hof van Justitie schaart zich echter achter de beslissing van de Amerikaanse technologiebedrijven.

Proportioneel

Daarbij werd opgemerkt dat de rechtenbezitters van online operatoren alleen het woonadres van mogelijke overtreders mogen vragen. Daarentegen kan geen toegang tot de e-mail, het internetadres of het telefoonnummer worden afgedwongen.

Het Europese Hof van Justitie voegde eraan toe dat de lidstaten van de Europese Unie zouden kunnen opteren voor een sterkere bescherming van de bezitters van intellectuele eigendomsrechten, maar daarbij moet volgens de rechters steeds een proportioneel evenwicht tussen de verschillende fundamentele rechten worden behouden.

Woordvoerders van YouTube stelden in een reactie dat het bedrijf zowel de auteursrechten als de privacyregels wil respecteren. ‘De uitspraak van het Europese Hof van Justitie heeft duidelijkheid gecreëerd welke informatie bij klachten over inbreuken tegen het copyright met de rechtenhouders kan worden gedeeld,’ aldus de woordvoerders.

Meer