Net voor de beursgang: auteursrechtenbeheerder wil 1,6 miljard dollar schadevergoeding van Spotify

In de Verenigde Staten heeft auteursrechtenbeheerder Wixen Music Publishing een schadeclaim ingediend tegen de Zweedse online streamingdienst Spotify. Volgens Wixen heeft Spotify bewust onvoldoende betaald voor de auteursrechten van meer dan tienduizend songs.

Wixen is rechtenbeheerder van de muziek van succesvolle artiesten zoals Tom Petty, The Doors, Santana, Stevie Nicks en Neil Young. In totaal heeft Wixen een claim voor 10.784 composities ingediend. Per compositie wordt een schadevergoeding van 150.000 dollar geëist. Daardoor dreigt Spotify in totaal een bedrag van 1,6 miljard dollar te moeten betalen. De feiten gaan terug tot het begin van dit decennium, bij de lancering van de diensten van Spotify in de Verenigde Staten. Volgens de klacht, neergelegd bij een rechtbank in Californië, was het bedrijf op dat ogenblik vooral bijzonder gehaast om als eerste muziekstreaming op de Amerikaanse markt te kunnen brengen. Betoogd wordt dat Spotify vooral een cruciaal Amerikaans marktaandeel wou veroveren. Daardoor zou het bedrijf hebben nagelaten een degelijk onderzoek te voeren naar de rechtenbezitters van de songs die in zijn catalogus werden aangeboden. Wixen wijst erop dat Spotify inmiddels een miljardenbedrijf is geworden, maar betoogt dat zijn artiesten niet tenvolle mee van dat succes hebben kunnen genieten. Spotify zegt anderzijds echter te betwijfelen of Wixen wel de steun van al zijn muzikanten heeft.

Beursintroductie

Het is echter niet de eerste keer dat het Zweedse bedrijf met legale problemen wordt geconfronteerd. Bijna twee jaar geleden trof Spotify eerder al een schikking met de sector. Voor een aantal gelijkaardige klachtendossiers werd toen aan de National Music Publisher’s Association een vergoeding van 21 miljoen dollar betaald. In mei vorig jaar werd aan verschillende andere artiesten – nog altijd wegens dezelfde inbreuken – nogmaals een bedrag van 43 miljoen dollar overgedragen. Waarnemers merken op dat Spotify dergelijke problemen best zoveel mogelijk vermijdt. In december zou het bedrijf bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) een dossier hebben ingediend om in de loop van dit jaar een beursintroductie te kunnen realiseren. Daarbij moet de Zweedse onderneming zich in optimale conditie aan de investeerders kunnen presenteren. Wrijvingen met de muziekwereld kunnen daarbij best worden gemeden. De streamingdienst heeft dan ook al akkoorden gesloten met de grote muzieklabels Universal, Sony en Warner. Inmiddels zou het bedrijf 70 procent van de inkomsten aan de auteurs en hun diverse vertegenwoordigers uitkeren. (mah)