Markten:
Markten inladen...

DONDERDAG 02 APR

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

“Europa verborg studie over piraterij omdat resultaten niet strookten met haar agenda”

Logo Business AM

22/09/2017 | Dominique Dewitte | 3 min leestijd

De Europese Commissie heeft in 2015 ruim 360.000 euro betaald voor een rapport dat nooit openbaar werd gemaakt. De studie moest aantonen dat piraterij of het  illegaal downloaden van films,  muziek, boeken en videogames de verkoop van deze producten negatief beïnvloedt. Maar de EU negeerde het rapport, waarschijnlijk omdat er geen bewijs werd gevonden dat piraterij een echt probleem is.

In de conclusie van het 304 pagina’s tellende rapport, dat in mei 2015 aan de EU werd overgemaakt, staat het volgende te lezen:

“Algemeen kan worden vastgesteld dat er geen statistische bewijzen zijn die aantonen dat inbreuken op het kopieerrecht de verkopen beïnvloeden. Dat betekent niet noodzakelijk dat piraterij geen effect heeft, maar enkel dat uit de statistische analyse blijkt dat dit effect niet met voldoende betrouwbaarheid kan worden aangetoond.”

Volgens het rapport – opgesteld door het Nederlandse beleidsadviesbureau Ecorys – kan het illegaal downloaden en streamen de verkoop van videospelletjes zelfs positief beïnvloeden. De enige negatieve link die in het rapport wordt vermeld betreft het illegaal downloaden van populaire films.

“Voor elke tien films die illegaal worden bekeken, daalt het aantal legaal bekeken films met vier.”

EDRi: “Studie werd bewust achtergehouden”

De studie komt nu pas aan het licht omdat Julia Reda, een europarlementslid voor de Duitse Piratenpartij, het rapport op haar blog zette, nadat ze een kopij ervan kon bekomen.

De organisatie European Digital Rights (EDRi) schrijft ondertussen in een blogpost dat het rapport wel degelijk bewust werd achtergehouden, ‘omdat de bevindingen niet strookten met de agenda van de EC’.

In de studie “Movie Piracy and Displaced Sales in Europe”, die in 2016 door 2 leden van het chief economist team van de EC werd gepubliceerd, wordt enkel melding gemaakt van de link tussen piraterij en de impact daarvan op de filmindustrie. Andere bevindingen bleven onvermeld. In het document werd niet eens vermeld dat die gegevens uit de Ecory-studie kwamen.


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton