Young Lab over het wantrouwen in de politiek: “Het is nonsens dat toppolitici enkel uit dezelfde familie zouden komen”

In het radioprogramma Young Lab bespreken vier gedreven jongeren wekelijks een aantal zelf gekozen topics uit de actualiteit. Onlangs kwam het wantrouwen in de politiek aan bod. De jongeren bespraken blanco stemmen, politici op sociale media en de rol van het onderwijs.


Bekijk hier de volledige aflevering van Young Lab:


Je hoort het steeds meer: mensen hebben geen vertrouwen meer in de politiek. De vraag rijst of een blanco stem geen goed idee zou zijn bij de volgende verkiezingen. De jongeren van Young Lab zijn eensgezind: een blanco stem is geen goed idee.

  • Karim Bencherif (HoGent): “Ik vind blanco stemmen geen goed idee. Als je dingen wil bereiken in dit land moet je een mening hebben. Doe iets in plaats van niets te doen. Ik hekel politici meer omdat ze geen hervormingen doorvoeren. We moeten politici verkiezen die dat effectief willen doen.”
  • Gaspard De Koster (Arteveldehogeschool) vult aan: “Als je gaat stemmen, vind ik wel dat je een geïnformeerde burger moet zijn. Is het zoveel gevraagd dat je verschillende partijprogramma’s gaat lezen om te kijken wat die mensen willen bereiken? Ik vind het zelfs een vereiste.”

Gebrek aan vertrouwen

  • Karim: “De traditionele partijen halen in een recente peiling niet meer dan 10 procent, en men doet alsof er niets aan de hand is. Sorry, ik begin al te panikeren in hun plaats. Zien ze niet dat de mensen hun niet meer vertrouwen?”
  • Hij voegt toe: “Vader, zoon… De familiale structuren binnen een partij… Het kan niet binnen een liberale democratie dat we alleen maar toppolitici hebben die uit dezelfde families komen. Daar ben ik echt van verbaasd. We hebben 11,5 miljoen mensen in dit land, en de politici zouden alleen maar uit dezelfde families komen? Da’s nonsens.”

Politici en sociale media

  • Dangie Opdecam (Arteveldehogeschool): “Conner Rousseau is zo aanwezig. Ik heb schrik dat mensen op iemand stemmen omdat ze fan zijn van de persoon en niet omwille van de politieke redenering erachter. Ze gaan niet denken aan waarom hij daar staat, wat hij wil teweegbrengen.”
  • Gaspard ziet een connectie met de onwetendheid: “Je moet niet op Conner Rousseau gaan stemmen omdat hij in een konijnenpak zit. Mensen weten meer dat hij in een konijnenpak heeft gezeten dan wat hij wil doen met ons land. Ik neem hem dat niet kwalijk, maar het zijn wel de tijden waarin we leven.”

De rol van het onderwijs

  • Jutte Dessein (Ugent): “Mensen die minder met politiek bezig zijn, die kunnen daar niet doorkijken omdat ze er minder van weten. En dan kom je terug bij het onderwijs terecht, waar de basis zou moeten worden gelegd.”
  • “Politici die boeken promoten aan universiteiten en hogescholen zijn van alle tijden. Dat is hun manifest, hun visie op de samenleving. Ik vind dat ze dat zeker moeten doen. Dan krijgen we eindelijk eens inhoud over een thema, in plaats van TikTok-filmpjes. Iedereen moet welkom zijn om te spreken”, vindt Karim.

(fjc)

Meer