Xi krijgt zijn zin: Chinese bedrijven doneren deel van hun winst

Het e-commercebedrijf Pinduoduo zal 1,5 miljard dollar aan winsten weggeven aan de ondersteuning van Chinese boeren. Eerder al gaf techgigant Tencent een lijvig deel van zijn winst weg aan sociale overheidsprogramma’s. Dat sluit aan bij het nieuwe “gemeenschappelijke welvaart”-paradigma van de Chinese president Xi Jinping.

Waarom is dit belangrijk?

Het kortwieken van China’s sterkste bedrijven in de afgelopen weken kadert in een nieuw economisch beleid van de autoriteiten in Peking. De Communistische Partij is van plan om de ongelijke verdeling van rijkdommen in het land aan te pakken door een aanzienlijk stuk van de woekerwinsten van Chinese bedrijven te innen. De grootste bedrijven in het land zijn inmiddels spontaan begonnen met het doneren van winsten.

Pinduoduo, een e-commercebedrijf dat groot werd door fikse kortingen te geven aan klanten die samen producten kopen, zal delen van zijn winst wegschenken aan programma’s van de Chinese overheid. Het bedrijf zal zijn geld wegschenken aan organisaties die het leven van Chinese boeren en burgers in rurale gebieden moeten verbeteren.

Het bedrijf is van plan om zeker 10 miljard yuan, ofwel 1,3 miljard euro, van de nettowinst weg te schenken. “De agricultuur bevorderen is van in het begin de kern van onze onderneming geweest. We willen samenwerken met meer boeren en hun leven en welvaart verbeteren”, meent CEO Chen Lei. Nochtans is het de eerste keer sinds de Amerikaanse beursnotering van het bedrijf in 2018 dat Pinduoduo geld zal wegschenken aan boeren.

Pinduoduo is zeker niet het enige bedrijf dat zijn verdienste opeens wil doneren aan de Chinese maatschappij. Verschillende ondernemingen en rijke figuren maken plotseling schenkingen over sinds de waarschuwing van president Xi Jingping dat er een “gemeenschappelijke welvaart” zal geïnstalleerd worden in het land.

Tencent, videospelgigant en ontwikkelaar van WeChat, maar ook één van de meest waardevolle bedrijven in China, zei vorige week dat het zijn donaties voor sociale programma’s zal verdubbelen. Het bedrijf is van plan om in totaal 12,7 miljard euro af te staan.

Koersstijging op de NASDAQ

Pinduoduo wordt op de New Yorkse beurs niet afgestraft voor de donaties. Beleggers zien het als een goede zaak dat het e-commercebedrijf meewerkt met de Chinese overheid en zo niet in het vizier van een volgende regulering komt. De koers van Pinduoduo steeg dinsdag maar liefst met 22,5 procent op de NASDAQ. Het bedrijf kondigde diezelfde dag in een winstoproep ook een gezonde kwartaalwinst aan.

“De beslissing van het bedrijf toont aan dat het bereid is om zijn sociale verantwoordelijkheid op te nemen, hoewel de winstmarges deels onder druk komen te staan door deze investeringen,” zei een beursanalist van China International Capital in een bericht.

Hardhandig in een keurslijf gedwongen

Pinduoduo heeft dan ook geen andere keuze dan te investeren in de sociale progressie van China. Wie niet meespeelt met de Communistische Partij wordt genadeloos aangepakt.

Denk maar aan het dwarsbomen van de buitenlandse beursgang van Jack Ma’s Ant Group, of recent nog het hardhandig reguleren van de tech- en privéonderwijssector. De bedrijven in die laatste sector werden door Chinese regelgevers zelfs gedwongen om te converteren naar non-profitorganisaties.

Maar Pinduoduo pakt het slim aan door te investeren in de uitroeiing van armoede op het Chinese platteland. Dat probleem is namelijk één van de absolute prioriteiten van het beleid van Xi. (mah)

Lees ook: “Xi Jinping heeft besloten dat kapitalisme niet voor China is”: 1 biljoen dollar verdampt door marktmeltdown

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20