WWDC 2020: Alles wat u moeten weten over de hoogmis van Apple vanavond

De 31ste Wordwide Developers Conference (WWDC) van Apple van avond belooft een uitzonderlijke editie te worden. Door de coronapandemie gaat het jaarlijkse massa-evenement integraal online door. Maar dat betekent niet dat er minder belangrijke aankondigingen verwacht worden.

Digitale conferenties missen misschien wat sexappeal, maar de (online) conferentie waarbij Sony zijn nieuwe PS5 voorstelde werd wel een groot succes. Ook bij Apple staat er heel wat op het menu vanavond om 19h Belgische tijd. De geruchtenmolen draait in ieder geval op volle toeren.

U kan het evenement hier live volgen, vanaf 19u Belgische tijd.

Zoals de naam aangeeft is de WWDC niet gericht op het grote publiek, maar op de ontwikkelaars. Daarom is er weinig kans dat we nieuwe hardware te zien krijgen vanavond, maar verrassingen zijn altijd mogelijk.

Sommigen denken dat Apple een nieuwe  iMac met een innovatief design zou voorstellen, dat is niet meer gebeurd sinds 2012. Qua gadgets zou de objectcracker AirTags zijn opmars kunnen maken, of de AirPods Studio koptelefoon. Om nog maar te zwijgen van de mini HomePod, de slimme luidspreker van Apple die verbonden is met Siri en die goedkoper zou zijn dan concurrenten Alexa en Google Home. Maar dat valt dus allemaal nog te bezien.

Waar we wel van kunnen uitgaan, is de voorstelling van nieuwe software en besturingssystemen. Daarop vertrouwen ontwikkelaars om hun applicaties op te bouwen.

iOS 14 et iPadOS 14

De 14e generatie van het besturingssysteem kent enkele nieuwigheden. We kunnen uitgaan van:

Het startscherm zou een lijst van apps kunnen aanbieden, zoals nu al het geval is bij Apple Watch. 
Een nieuwe app Podcasts
Een fitness-app met fitnessvideo’s. Allemaal gekoppeld aan de Activity App. 
Met CarKey kunt u uw verbonden auto openen. 
Een volledig nieuw design van sms- en mms-berichten. Zo zou er de mogelijkheid zijn om vermeldingen te maken in groepsgesprekken, waarbij een melding wordt gestuurd naar de betrokken persoon. Ook krijg je de mogelijkheid om een bericht als ‘ongelezen’ te markeren.

Bij de ontwikkeling van deze editie werd echter meer geïnvesteerd in prestatieverbetering en stabiliteit dan in nieuwe functionaliteiten.

tvOS 14

Na de ietwat teleurstellende lancering van Apple TV+ wordt een software-update verwacht. Na vanavond is er misschien een nieuwe interface, en mogelijk wordt het ouderlijk toezicht uitgebreid. De optie om te linken met de HomePod, of om naar Spotify of Deezer te luisteren, het behoort allemaal tot de mogelijkheden.

watchOS 7

Er zijn maar weinig geruchten bevestigd, maar velen wachten op een update om enkele gebreken recht te zetten in een product dat voor de rest de wind in de zeilen heeft. Bijvoorbeeld het feit dat het scherm constant aanstaat is voor gebruikers een bron van frustratie. Voor sporters of gezondheidsfreaks worden verbeteringen in het monitoren van de slaaptijd verwacht, en zelfs de optie om het zuurstofniveau in het bloed te meten. Een speciale Covid-19-editie maakt ook deel uit van de hardnekkige geruchten.

Van Intel tot ARM

Maar dé hamvraag van vanavond is of Apple het in de toekomst zonder zijn decennia-oude partner Intel gaat doen. Dat gerucht doet de ronde, het zou een keerpunt bij Apple betekenen, en een seismische verschuiving in de wereld van processors.

Vergeef ons de technische uitleg, maar in feite zou Apple voor zijn computerprocessors kunnen overschakelen van een x86-ontwerp (te vinden in de meeste pc’s) naar een ARM-ontwerp. Op die manier zou Apple zelf volledig kunnen instaan voor de ontwikkeling van zijn hardware, zoals het nu al doet voor de eigen software. Het zou een stunt zijn van Apple, en een zware tegenslag voor Intel, die daar een enorme klant door zou verliezen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20