Vandenhaute krijgt opdracht om “toekomst Belgisch voetbal voor te bereiden”

Het Belgische topvoetbal kreeg met de jongste ontwikkelingen in de zaak Propere Handen een dreun van jewelste te verwerken. Anderlecht-voorzitter Wouter Vandenhaute, die niet in de zaak genoemd wordt, is door de Pro League aangesteld om de vele netelige dossiers aan te pakken.

De negenkoppige raad van bestuur van de Pro League, de vereniging van het Belgische profvoetbal, bevestigde gisterenavond het “speciale mandaat” dat de algemene vergadering eerder gaf aan Wouter Vandenhaute, de voorzitter van Sporting Anderlecht, en Vincent Mannaert, de manager van Club Brugge. Het duo moet de vernieuwing van het Belgisch voetbal voorbereiden.

Nieuw is dat Vandenhaute de “trekker” wordt van die operatie en dus de leiding krijgt. Mannaert wordt, net als zovele andere topbestuurders uit het Belgische voetbal, door het parket geviseerd in Operatie Zero, ook wel de zaak Propere Handen genoemd. Het duo krijgt een tijdelijk mandaat tot 30 juni.

De Pro League lijstte in een persbericht de vele opdrachten op:

  • Het vertrouwen in het Belgische voetbal herstellen, zowel intern als extern
  • Een nieuwe voorzitter en CEO vinden voor de Pro League
  • De veiligheid in de stadions verbeteren, na de recente gevallen van supportersgeweld
  • De strijd tegen het racisme vanuit de tribunes tegengaan
  • De nieuwe fiscale en parafiscale regels
  • De gevolgen van Covid
  • De modernisering van de stadions

“Ik voel de absolute wil bij een groot deel van mijn collega’s om de weg naar een transparanter en deugdelijk bestuur consequent verder te bewandelen. Liever dan als een witte ridder ernaast of erboven te gaan staan, wil ik meehelpen om ons voetbal van binnenuit verder te moderniseren en te verbeteren”, zegt Vandenhaute in het communiqué.

En ook: “We moeten nu proberen om het maatschappelijke draagvlak, dat we voor een deel zijn kwijtgespeeld, terug te winnen.”

Exit François en Louwagie

Pierre François, de CEO van de Pro League die later ging vertrekken, kondigt per direct zijn ontslag aan, na zeven jaar dienst.

Binnen de raad van bestuur zetten Michel Louwagie (KAA Gent) en Standard-voorzitter Bruno Venanzi een stap opzij. Zij behoren, net als Mannaert, tot de toplui die het parket voor de rechter wil slepen in Operatie Propere Handen. Sven Jaecques (Antwerp) en Alexandre Grosjean (Standard) nemen hun plaatsen in.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.