Wouter Beke moest het gisteren voor zowat elke camera herhalen: neen, hij neemt geen ontslag

Vier keer. Zo vaak moest Karel Lattrez, politiek journalist van VTM, de vraag herhalen of “hij vond dat hij kon aanblijven”, aan Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V), die in prime time op Het Nieuws op zeven uur pas duidelijk antwoordde. Onwaarschijnlijke televisie.

  • Eerst volgde een moeilijk betoog van Beke, waarin hij persoonlijk uithaalde naar Hannes Anafhet Vlaams Parlementslid van Vooruit. Die had een onderzoekscommissie gevraagd én gekregen, rond de wantoestanden in de Vlaamse crèches.
  • “Hij vraagt nu een nieuwe onderzoekscommissie, maar is voorzitter van de andere onderzoekscommissie rond PFOS, die nog steeds niet klaar is, maar waar Anaf in de pers al de conclusies van maakte”, zo sneerde hij eerst.
  • Waarna hij begon over de administratie, Kind & Gezin in deze, waar men toch een onderzoek moet naar voeren. Het was exact het soort communicatie waardoor Beke al meermaals in de problemen kwam: het gebrek aan finesse en terughoudendheid woog ook deze keer pijnlijk door, lang voordat de woorden eruit kwamen: “Ja, ik kan aanblijven, anders had ik toch al ontslag genomen?” Soortgelijke sessies volgden bij de VRT, onder meer in Terzake.
  • Vanmorgen mocht ook CD&V-voorzitter Joachim Coens in De Ochtend op Radio 1 alweer aan de bak, over dezelfde vraag: moet Beke gaan? De partijbaas had zich immers niet altijd even duidelijk daarover uitgesproken, de afgelopen dagen. En in de wandelgangen klonk meermaals twijfel, over het lot van Beke.
  • “Het is vooral belangrijk om te zeggen dat daar iets vreselijk gebeurd is, daar in die crèche. Vandaar dat hij zelf had bevolen om een onderzoek te voeren. Het ontslag is niet aan de orde, er is een onderzoekscommissie die moet blootleggen wat er is mis gegaan”, zo suste Coens.
  • Dat CD&V moeilijk anders kon dan de onderzoekscommissie aanvaarden, om zo mogelijks net Beke uit de wind te zetten en zijn vel te redden, wilde Coens niet horen: “Het gaat niet over de redding van een minister, maar de mensen moeten gerust zijn, als ze hun kind naar de crèche zenden.”
  • Maar tegelijk zette Coens ook weer de deur wat open: “Indien het ontslag helpt om het vertrouwen in de kinderopvangen terug te brengen, dan zal minister Beke daar niet over twijfelen. Maar nu moet eerst onderzocht worden waar het probleem ligt en hoe we dit oplossen.” Opvallend was dat de partij zelf ook die laatste quote in een tweet omzette, kwestie van ook die boodschap te onderlijnen.
  • Feit is dat Coens zelf opnieuw onder vuur ligt, nadat hij eerder een ambigue houding aannam rond Beke: tegenstanders van de gecontesteerde voorzitter zien er alweer een bewijs in dat het de huidige leiding van CD&V aan daadkracht ontbreekt.
  • Hoe dan ook lijkt voorlopig de koortsopstoot rond Beke zo gepasseerd, nu de voorzitter zich duidelijk heeft uitgesproken. Eerder was al helder dat vooral coalitiepartner N-VA niet van plan was (net zoals tijdens de coronacrisis overigens) om Beke te laten vallen: ze zien in hem een loyale partner.
  • En in eigen rangen kreeg Beke de steun van Hilde Crevits (CD&V), de Vlaamse viceminister-president en bepalende factor voor de Vlaamse christendemocraten in die regering. Tenzij er in de Onderzoekscommissie straks compleet nieuwe feiten naar boven komen, doet de Limburger dus de rit uit. 
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.