Crevits zegt partijgenoot Mahdi de wacht aan

In een opvallend strijdvaardig interview met Het Nieuwsblad liet een van de kopstukken van CD&V, voormalig boegbeeld Hilde Crevits een opmerkelijke uitspraak optekenen. Ze stelde immers over haar partijgenoot en huidig staatssecretaris van Asiel en Migratie Sammy Mahdi dat die “niet onmiddellijk voorzitter moet worden.”

  • Ik denk niet dat Sammy onmiddellijk voorzitter moet worden, hij kan ook op andere manieren renderen. Dus geef Joachim misschien eens een kans om zijn congres van maart tot een goed einde te brengen en zijn voorzitterswerk te doen”, zo stelde ze.
  • Daarmee lijkt ze in te pikken op de geruchten die al langer circuleren in de Wetstraat, dat Coens vervroegd zou vervangen worden als voorzitter. Zijn voorzitterschap ligt zwaar onder vuur: binnen de eigen partij kampt hij haast permanent met kwade lekken en ondermijnende uitspraken, waarbij men zijn leiderschap aantast.
  • Verschillende kopstukken gaven al achter de schermen aan niet meer te geloven in het voorzitterschap van Coens: iedereen lijkt nu al te kijken wie in de plaats komt. En doordat Mahdi de tegenkandidaat was van Coens in 2019, maar vooral omdat hij recent een heel boek schreef over hoe hij de partij (beter) zou kunnen leiden, kijkt iedereen haar hem als potentiële Brutus, om zelfs als vervroegd te komen.
  • Alleen, Crevits ziet dat duidelijk niet zitten, en zegt het nu openlijk. “Joachim is zeker nog voorzitter tot het einde van dit jaar. Dan zijn er voorzittersverkiezingen. De vraag is of hij kandidaat zal zijn en of er tegenkandidaten zijn”, zo stelt ze afgemeten.
  • In 2019 wierp Crevits ook al een flinke schaduw over de interne race: zij was het boegbeeld bij de verkiezingen geweest, en verschillende mensen duwden binnen de partij om haar voorzitter te maken. Ze weigerde, maar barreerde ook anderen de weg. Uiteindelijk werd Coens ook partijleider met haar steun. De vraag is of ze eind dit jaar, wanneer CD&V opnieuw moet stemmen over de voorzitter, nog zo haar stempel zou kunnen drukken.
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.