Wouter Beke heeft een schaduw over zich hangen

Het dossier van ’t Sloeberhuisje, een crèche in Mariakerke waar een kind van 6 maanden stierf na een dodelijk hersentrauma, blijft maar sudderen. Vanmorgen werd duidelijk dat verschillende andere ouders die ook kinderen in de crèche hadden, systematisch hun beklag deden bij de overheidsinstantie Kind en Gezin. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

  • Daarbij ging het volgens de krant om 30 klachten in drie maanden tijd: een enorm aantal dus, waar Kind en Gezin vervolgens niets mee deed. De crèche bleef open tot het noodlottige incident.
  • Kind en Gezin verdedigt zich door te stellen “dat het om 17 meldingen gaat” in plaats van de genoemde 30. Maar vooral: het zou niet om klachten gaan over mishandeling, maar over conflicten rond de betaling. “Het gaat over discussies over het contract, of over het feit dat ouders het gebouw niet binnen mogen gaan door corona. Dat zijn meldingen van een totaal andere orde dan wat er uiteindelijk gebeurd is”, zo stelt Nele Wouters van Kind en Gezin vanmorgen.
  • Bevoegd minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) kwam in de zaak in het oog van een storm terecht: zowel Groen als Vlaams Belang vroegen openlijk zijn ontslag. “Er is een kind gestorven.” Dat weigerde Beke, wel kwam hij met een audit naar de werking van Kind en Gezin: die loopt nog.
  • De vraag in de Wetstraat is ondertussen of Beke geen kans gemist heeft om op een eervolle manier van het podium te verdwijnen: ook in eigen rangen sluimert die vraag al langer. En ze wordt nog eens stevig aangeblazen: in hetzelfde Het Laatste Nieuws maakt journalist Jan Segers vandaag brandhout van de Vlaamse minister en diens weigering te gaan, in een vlijmscherp stilistisch stuk. De politieke schade lijkt navenant.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20