Wordt Jean-Luc Mélenchon de volgende Franse premier?

Op 24 april werd Emmanuel Macron herkozen als Frans president. Later dit jaar, in juni, vinden echter opnieuw verkiezingen plaats, waarbij de volksvertegenwoordigers worden gekozen. Hierbij lijkt het te gaan tussen de beweging rond Macron zelf, en een linkse coalitie, waarbij Jean-Luc Mélenchon naar voren wordt geschoven als mogelijk toekomstige premier.

Sinds 1 mei kent Frankrijk een nieuwe politieke coalitie: La Nouvelle Union populaire écologique et sociale, of NUPES. Op die dag besloten namelijk verschillende linkse en radicaal-linkse partijen de krachten de bundelen, om op die manier Macron het vuur aan de schenen te kunnen leggen.

Welke partijen maken deel uit van het pact?

Initieel bestond NUPES uit:

  • La France Insoumise: de partij van Jean-Luc Mélenchon, die een uitgesproken Eurosceptisch programma aanhoudt.
  • Parti de Gauche: de vorige partij van Mélenchon, die iets gematigder Eurospectisch is.
  • Ensemble!: een paraplu-partij, die bestaat uit verschillende anti)-kapitalistische en eco-socialistische bewegingen.
  • Picardie Debout: een regionale partij die strijd voor economisch protectionisme.
  • Révolution écologique pour le vivant: een kleine radicaal-ecologische en dierenpartij.
  • Europe Écologie Les Verts: de voornaamste groene partij in Frankrijk.
  • Génération.s: een kleine partij die het Eurofederalisme voordraagt als voornaamste standpunt.
  • Les Nouveaux Démocrates: een sociaaldemocratische partij, gesticht in 2020.
  • Génération écologie: Groene partij, die vooral de drie andere groene partijen wil samenbrengen.

Twee dagen na de officiële start van de coalitie besloot ook de Parti communiste français, de communistische partij onder leiding van Fabien Roussel, toe te treden tot de alliantie. Een dag later volgde ook de Parti Socialiste.

Waar staat NUPES voor?

Op het politieke spectrum kan de nieuwe coalitie aan de linkerzijde worden geplaatst. Aangezien enkele partijen uitgesproken pro-Europees zijn, en anderen liefst zo snel mogelijk uit het Europese project stappen, werd op dit vlak een compromis gesloten. Het gezamenlijke doel is om de Unie om te vormen van een “liberaal en productivistisch blok” naar een unie “in dienst van ecologie en solidariteit”.

De coalitie focust echter niet alleen op de positie binnen Europa. Zo wil NUPES het netto minimumloon in het land optrekken naar 1.400 euro per maand, de pensioenleeftijd moet worden teruggebracht naar 60 jaar en de prijs van basisbenodigdheden moet vastgelegd worden. Ook wordt gestreefd naar de stichting van de Zesde Republiek, zeg maar een nieuwe manier van aan politiek doen, met een nieuwe grondwet en staatsstructuur.

Kan Mélenchon premier worden?

De NUPES-alliantie verenigt zich achter de figuur van Jean-Luc Mélenchon, die bij de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen maar liefst 21 procent van de stemmen kreeg. Als het blok bij de verkiezingen in juni genoeg zetels kan halen in de Nationale Vergadering, de Franse Kamer van Volksvertegenwoordigers, lijkt de kans groot dat het Mélenchon voordraagt als nieuwe premier.

Toch lijkt de kans klein dat NUPES in juni de meerderheid haalt. Bij de presidentsverkiezingen van april bewees Macron dat zijn partij La Republique En Marche! en zijn manier van besturen nog aanslaat bij heel wat Fransen, en ook het rechts blok rond Marine Le Pen stond sterk. De kans dat de derde hond, in dit geval NUPES, met het premier-been gaat lopen, lijkt dus klein.

En net zoals bij de presidentsverkiezingen bestaan de parlementsverkiezingen uit twee rondes, waarbij de nieuwe linkse alliantie misschien wel heel wat stemmen kan halen bij de eerste. De kans bestaat echter dat er zich een anti-Mélenchon-front manifesteert bij ronde twee. De polls van Harris Interactive, een Frans peilingbureau, tonen aan dat het voor Mélenchon en de zijnen moeilijk kan worden.

Zo komt de LREM van Macron als absolute winnaar uit de bus. Zijn partij en geallieerden zou tussen 338 en 378 zetels van de 577 kunnen bezetten, wat neerkomt op 58 tot 65 procent. NUPES moet het stellen met 51 tot 110 zetels, of 9 tot 19 procent. Aan de overzijde van het politieke spectrum zou het rechtse Les Républicains kunnen rekenen op 35 tot 65 zetels (6 tot 11 procent) en krijgt het Rassemblement Nationale van Marine Le Pen 65 tot 95 zetels toebedeeld, wat resulteert in 11 tot 16 procent.

Meer