Franse presidentsverkiezingen: Macron en Le Pen naar tweede ronde

In Frankrijk vonden vandaag presidentsverkiezingen plaats. Zoals verwacht zal zittend president Emmanuel Macron (LREM) het in de tweede ronde moeten opnemen tegen Marine Le Pen (Rassemblement National). Dat blijkt uit de eerste exitpolls die zondagavond verschijnen. 

Op zondag trokken de Fransen naar de stembus voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Zoals verwacht haalden zittend president Emmanuel Macron (La République En Marche) en zijn radicaal rechtse uitdager Marine Le Pen (Rassemblement National) het meeste aantal stemmen binnen. De twee schoppen het nu door naar de tweede ronde en nemen het op 24 april opnieuw tegen elkaar op. Wie dan de meerderheid van de stemmen haalt, wint een zitje in het Elysée.

In de eerste ronde haalden Macron en Le Pen de meeste stemmen. Volgens de eerste exitpolls die zondagavond om 20 uur bekend gemaakt werden, haalt Macron 28,5 procent van de stemmen, daarop volgt Le Pen met 23,6 procent.

Wie het ook niet slecht deed was de radicaal linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon (La France Insoumise). Hij eindigt op de derde plaats met 20,3 procent van de stemmen.

De resterende kandidaten hinken wat verder achter op de drie koplopers. Van de radicaal rechtse polemist en spraakmakende kandidaat Éric Zemmour (Reconquête!) werd bij aanvang verwacht dat hij een mooi resultaat kon binnenhalen. Nu blijft hij hangen op een resultaat van 7 procent. Daarop volgt de kandidaat voor Les Républicains, Valérie Pécresse, met 4,8 procent van de stemmen. Ook de linkse kandidaten Yannick Jadot (Les Verts), Anne Hidalgo (PS) en Fabien Roussel (Parti communiste français) blijven alle drie onder de 5 procent steken.

Op naar de tweede ronde

De tweede ronde belooft alvast spannend te worden. Volgens de polls voor de tweede ronde zou slechts een zeer nipte meerderheid van de Franse kiezers een voorkeur hebben voor Macron wanneer het tussen hem en Le Pen komt. Tot 53 procent van de Franse kiezers liet weten in dat scenario op Macron te stemmen, voor Le Pen komt het dan neer op 47 procent. 

Na een relatief kalme campagne, die volgens sommigen zelfs nauwelijks van de grond kwam, schoten de voorkeuren van de Fransen plots een heel andere kant uit. Terwijl Macron in de eerste dagen nog een comfortabele koppositie innam, begon Le Pen vanaf maart aan een opvallend inhaalmanoeuvre. Tegelijkertijd ging de voorkeur voor Macron erop achteruit. Dat zorgde ervoor dat de twee op de vooravond van de verkiezingen op slechts enkele procentpunten van elkaar verwijderd stonden. 

Meer