Marine Le Pen wil de facto “Frexit”, al zegt ze dat met minder woorden

Marine Le Pen heeft de kloof met Emmanuel Macron de voorbije dagen aanzienlijk weten reduceren. In een hypothetische tweede ronde zou ze nog slechts 2,5 à 3 procent van Macron verwijderd zijn.

Ze heeft de voorbije weken dan ook erg aan haar imago gewerkt. Fransen vinden het idee van een president Le Pen blijkbaar niet langer beangstigend.

De Franse zakenkrant Les Echos spitte haar programma uit. Ze ontdekte dat de kern van haar nationalistisch protectionisme gewoon weer opduikt onder een nieuwe kop. “Een de facto Frexit”, titelt de krant.

20.000 bijkomende douaniers

Zo pleit ze voor fraudepreventie door een verhoging van de grenscontroles. Ze wil daarvoor 20.000 douanebeambten aannemen om terug te keren naar het niveau van 1990. Deze douaniers zouden aan de landsgrenzen met Italië en Duitsland worden geplaatst. Om de goederen die Frankrijk binnenkomen te controleren, wat haaks staat op de principes van de Europese interne markt.

In de praktijk zou dit een nachtmerrie zijn voor bedrijven, die al te lijden hebben onder de gevolgen van de Brexit. Die kunnen rekenen op nog meer vertragingen en hogere kosten voor hun goederen. 

Le Pen gebruikt het spookbeeld van fraude in de EU, om Franse bedrijven ervan te overtuigen dat ze kunnen genieten van de voordelen die de interne markt hen biedt. Maar dan zonder dat hun buitenlandse collega’s dat ook kunnen.

Meer