Wordt crypto gereguleerd en krijgt je stofzuiger een wachtwoord? 4 voorspellingen over cyberveiligheid in 2022

Security Magazine bracht deze week een cybersecurity risk management rapport uit en gaf daarin 15 cybervoorspelling voor het nieuwe jaar mee. De vier meest interessante punten heeft Business AM hieronder beknopt opgelijst.

Voorspelling 1: Autonome stofzuigers krijgen een cyberbeveiliging

Niet alleen je stofzuiger, maar alle Internet of Things (IoT)-apparaten moeten beveiligd worden. Deze machines worden steeds populairder en dus wordt het aanvalsoppervlak steeds groter voor hackers. Al helemaal omdat sommige IoT-apparaten al compatibel gemaakt worden voor het nieuwe 5G-netwerk, de opvolger van het huidige 4G mobiele internet. Ben je bang dat je het wachtwoord van je stofzuiger zal vergeten, dan is er wel goed nieuws. Het beveiligingsysteem zal al in het ontwerp van het apparaat zitten wanneer je het koopt. 

Voorspelling 2: Online gijzelingen zullen toenemen

De pandemie heeft ons werkleven zo goed als volledig online gegooid en daar hebben cybercriminelen misbruik van gemaakt. In 2021 kregen veel bedrijven en mensen plots te maken met ransomware-aanvallen. Criminelen gebruiken dan software om een computersysteem te gijzelen en vragen dan losgeld in ruil voor de bevrijding van de documenten. Ransomware zal ook in 2022 een bedreiging blijven vormen, maar wordt wel al vaker bestreden. Dat heeft echter als gevolg dat ransomware-bendes agressiever zijn geworden in onderhandelingen.

Ook in 2022 lijkt het niet te gebeuren dat werknemers weer volledig op kantoor zullen werken. Er zal daarom meer gelet worden op “cyberhygiëne” in het nieuwe jaar, zodat vanuit thuis werken op een veilige manier kan blijven doorgaan.

Voorspelling 3: Nieuwe cyberbedreigingen zorgen voor een gigantisch personeelstekort

Cyberbeveiligingsfirma’s zullen ook in 2022 blijven kampen met een extreem tekort aan werknemers. Dat creëert echter ook kansen voor mensen zonder formele opleiding. De cybersecuritysector pleit namelijk al langer voor het aanwerven van mensen buiten de cyberindustrie, zegt Jon Check, Senior Director Cyber Protection Solutions bij Raytheon Intelligence & Space aan Security Magazine. “Hoewel deze mensen nog steeds moeten worden opgeleid, is het uiterst waardevol om mensen in aanmerking te nemen die misschien niet het meest perfecte cv hebben, maar die misschien wel een unieke kijk hebben op het oplossen van de volgende cyberuitdaging.” Hij voegt daaraan toe dat firma’s nooit alle cybermensen kunnen aannemen die ze nodig hebben en dus naar oplossingen zoeken om bepaalde posities te automatiseren.

Voorspelling 4: Cryptocurrency zal gereguleerd worden

Cryptomunten zullen niet verdwijnen in 2022 en zullen de financiële industrie op z’n kop blijven zetten. “Maar willen ze een stabiele methode voor transacties worden, moeten ze evolueren”, zegt Joseph Carson, Chief Security Scientist en adviserend CISO bij ThycoticCentrify. “In 2022 zullen meer landen kijken hoe ze crypto kunnen omarmen terwijl ze ook meer stabilisatie creëren. Regulatie is slechts een kwestie van tijd.” 

Als dat het geval zou zijn, rest nog maar de vraag hoe de waarde van crypto gemeten zal worden. Hoeveel decimalen zullen de limiet zijn?

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20