Wordt China oud voor het rijk wordt? Geboortecijfer in de Volksrepubliek keldert

De Volksrepubliek China kampt met een probleem, een oud probleem. Tegen 2050 is een derde van de bevolking ouder dan 60.

Het zal u niet verbazen, maar ettelijke decennia van eenkindpolitiek hebben China opgezadeld met een sterk verouderende bevolking. In 2020 is het kelderende geboortecijfer extra significant: het valt met 15 procent.

In 2019 zijn er 11,79 miljoen nieuwe Chinezen geboren. In 2020 waren dat er een pak minder, 10,03 miljoen. Een daling met 15 procent. Dat resulteert meteen in het laagste geboortecijfer sinds de oprichting van de republiek.

Nochtans is de eenkindpolitiek intussen ten einde. Waar paren tussen 1979 en 2015 een boete moesten betalen of verplicht abortus ondergaan als er een tweede kind op komst was, is dat nu anders. In 2015 werd de tweekindpolitiek ingevoerd, u raadt meteen hoe dat werkt.

Vergrijzen

Dat moest een ommekeer bewerkstelligen in de vergrijzing. Aan dit tempo zal tegen 2050 een derde van de bevolking in China ouder zijn dan zestig. Dat steekt ook een stok in de economische wielen en daar wringt het schoentje. China is momenteel op weg om een van de rijkste landen ter wereld te worden, maar kan dat ook met een sterk verouderde en onproductieve bevolking?

China is niet het enige land dat te lijden heeft onder een dalend geboortecijfer. Ook in Japan en Zuid-Korea, nog twee Aziatische tijgers, staat de nataliteit negatief. Nochtans is daar geen eenkindpolitiek ingevuld.

Analisten zien dan ook vooral een mentaliteitsverandering bij jonge vrouwen. Die zijn een stuk minder geneigd om te trouwen en kinderen te krijgen dan enkele jaren terug. Op vijf jaar tijd is aantal vrouwen van huwbare leeftijd dat trouwde, gedaald met 41,9 procent.

Vrouwen zonder man

De reden is eenvoudig: de overheid zet sterk in op werken. Maar de traditionele Chinese familie vereist nog steeds dat de vrouw het merendeel van de zorg op zich neemt. Vrouwen die dat spagaat niet zien zitten, opteren nu voor een leven zonder kinderen, ze hebben dan ook geen man meer nodig om in hun onderhoud te voorzien. Die dames, ongetrouwd en ouder dan 27, worden wel eens verloren vrouwen genoemd.

In elk geval baart de nataliteit de Chinese overheid zorgen. Tenzij de productiviteit per capita hoger kan, wordt de groei van het land gefnuikt door een verouderde bevolking. Intussen is India aan een inhaalslag bezig.

Lees ook:

Meer