Wordt 2022 het jaar van de dollar?

Giert de inflatie de komende maanden nog verder uit de bocht? Of zorgt een onverwachte gebeurtenis dat 2022 een spannend jaar wordt? In beide gevallen kan de dollar de wind in de rug krijgen.

Langzaam maar zeker kan je steeds minder kopen voor je euro’s. In december kwam de inflatie onverwacht uit op 5 procent op jaarbasis, zo maakte de Europese statistiekdienst Eurostat bekend, een nieuw record, maar kinderspel bij wat er in de Verenigde Staten gebeurt. Daar is de inflatie vorige maand opgelopen tot 7 procent. In sommige gevallen is het prijsverschil nog een stuk groter. Amerikanen zijn bijvoorbeeld aan de benzinepomp ruim de helft meer kwijt dan twaalf maanden geleden. Ook als de stijging van de olieprijs niet doorzet, laat het zich al uittekenen dat de inflatie voorlopig ruim boven de 2 procent uitkomt die de Amerikaanse bank nastreeft. Dat lokt in 2022 een reactie uit.

Het belangrijkste wapen tegen inflatie

Het verhogen van de rente is het belangrijkste wapen van de Federal Reserve om de inflatie onder controle te kijken. In lijn met de oplopende inflatie, is de kans op een serie renteverhogingen in de Verenigde Staten stevig toegenomen. Half september prijsden handelaren aan de CME-futurebeurs nog een kans van 50 procent in dat de rente in 2022 niet zou stijgen. Momenteel is die kans nog maar 1 procent. Handelaren houden rekening met drie (30 procent kans), vier (24 procent kans) of zelfs vijf (11 procent kans) renteverhogingen in het lopende jaar. Die oplopende renteverwachting echoot hard door op de valutamarkt. 

Vlam in de pan

Een hoge rente maakt het voor partijen aantrekkelijker om vermogen in de bijbehorende munt aan te houden. Sinds de renteverwachting in de Verenigde Staten rond half september begon op te lopen, is de dollar met 4 procent gestegen ten opzichte van de euro. Als de Amerikaanse inflatie hoog blijft en de kans op een trits renteverhogingen verder toeneemt, kan de dollar mogelijk meer terrein winnen. Maar ook als onverwacht de vlam in de pan slaat, heeft de munt goede vooruitzichten. De dollar geldt namelijk als veilige haven in de valutawereld. Toen de coronapaniek in de loop van maart 2020 het hoogtepunt naderde, klom de dollar ten opzichte van de euro naar het hoogste niveau in bijna drie jaar.

Schokeffect

In geopolitiek opzicht kan een escalatie van het conflict tussen China en Taiwan of een Russische invasie van de Oekraïne voor een schokeffect zorgen. Daarnaast kan de komst van een nieuwe, gevaarlijke coronavariant of een andere onverwachte ontwikkeling ertoe leiden dat 2022 een spannend jaar wordt. Overigens zal de dollar pas profiteren van de rol als veilige haven als de paniek op financiële markten echt toeslaat. Als een tegenvaller er alleen voor zorgt de economische groei wat terugvalt, zal dat ertoe leiden dat de Amerikaanse rente minder ver stijgt dan handelaren nu inprijzen. Dat heeft juist een negatief effect op de dollar. Hoewel de munt goede vooruitzichten heeft aan de start van 2022, wordt het heel interessant om te zien waar de dollar staat als over twaalf maanden de balans van het jaar wordt opgemaakt. 


De auteur Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.